Μείωση του ΦΠΑ σε οn line παραστάσεις και συναυλίες

Προς παράταση η επιδότηση των 10 ευρώ ανά θέση

Lockdown: Ο μεγάλος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων αλλάζουν τα πλάνα για το άνοιγμα της αγοράς- ρεπορτάζ μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star 10/3/21

Θολό είναι το τοπίο ως προς το πότε θα ανοίξει τελικά η οικονομία, ωστόσο ακόμη κι αν στο καλύτερο σενάριο, τα πρώτα ανοίγματα τοποθετούνται χρονικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, η παράταση κάποιων μέτρων θεωρείται δεδομένη.

Lockdown: Τα 3.215 κρούσματα αλλάζουν τα πλάνα για το άνοιγμα της αγοράς

Στον κλάδο του Πολιτισμού, εξακολουθεί να «τρέχει» για το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου η επιδότηση των 10 ευρώ ανά θέση για θέατρα, μουσικές σκηνές, συναυλιακούς χώρους ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου που εφαρμόζει η επιχείρηση. Ωστόσο είναι προφανές ότι αυτό το μέτρο θα πρέπει να επαναληφθεί και στο πρώτο 4μηνο- 5μηνο του 2021. 

Τα μέτρα στήριξης για τους καλλιτέχνες τον Μάιο του 2020

Η επιχορήγηση ορίζεται στα 10 ευρώ ανά θέση για το 40% των συνολικών θέσεων (σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας) για χώρους που λειτούργησαν Οκτώβριο ή και αρχές Νοεμβρίου. Η επιδότηση δίνεται για αυτούς τους τρεις μήνες και για μέγιστο αριθμό 24 παραστάσεων τον μήνα. Για τους χώρους που έμεναν κλειστοί πριν το lockdown στις 7 Νοεμβρίου, η επιδότηση ορίζεται στα 10 ευρώ ανά θέση για το 20% των συνολικών θέσεων (σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας).

Συγκέντρωση καλλιτεχνών στο Σύνταγμα: Ζητούν τη στήριξη του κλάδου

Οι επιχειρήσεις που ήταν πληττόμενες και λειτουργούσαν μέχρι το lockdown της 7ης Νοέμβρη είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, κατά την επαναλειτουργία τους και μέχρι την ολοκλήρωση της χειμερινής θεατρικής περιόδου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πριμοδότηση online παραστάσεων και συναυλιών με χαμηλό ΦΠΑ

Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ουσιαστικά πριμοδοτείται με χαμηλό ΦΠΑ η πραγματοποίηση on line παραστάσεων και συναυλιών. Ειδικότερα, στην περίπτωση της ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live-streaming), συναυλιών, παραστάσεων κτλ, για όσο διάστημα διαρκεί το μέτρο της αναστολής προσέλευσης κοινού, τα εισιτήρια υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%.

Αντιθέτως, στην περίπτωση βιντεοσκοπημένων παραστάσεων (που μπορείς να τις δεις όποτε επιθυμείς) ο ΦΠΑ είναι 24%.

Συνέχιση της στήριξης με ειδικές αποζημιώσεις θα απαιτηθεί για ηθοποιούς, τραγουδιστές, τεχνικούς κτλ. για όσο διάστημα βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας, ενώ αναπάντητο παραμένει αυτήν τη στιγμή το τι θα γίνει το καλοκαίρι με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, θερινά σινεμά. Στην Ευρώπη, πάντως, έχουν ήδη ακυρωθεί μεγάλα μουσικά φεστιβάλ, υπό το φόβο των απαγορεύσεων ή των δυσκολιών στις μετακινήσεις, αλλά και της μικρής πληρότητας που θα πρέπει να έχουν σε κάθε περίπτωση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top