Μείωση ενοικίου: Ποιοι δικαιούνται «κούρεμα» 100% και ποιοι 40%

Καμία μείωση για επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά

Σε τρεις κατηγορίες χωρίζονται τα ενοίκια των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο, όσον αφορά το πώς θα πληρωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη, η οποία θα προβλέπει μηδενικό ενοίκιο για τις κλειστές επιχειρήσεις και μειωμένο κατά 80% τον Φεβρουάριο, ενώ παράλληλα θα προβλέπεται η μείωση κατά 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Μειωμένα ενοίκια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις

Ποια καταστήματα δικαιούνται μείωση 100%

Αφορά τις επιχειρήσεις, που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2021. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών. Ωστόσο, τον Φεβρουάριο από μηδενικό ενοίκιο θα κληθούν να καταβάλλουν προςτους ιδιοκτήτες το 20% μισθώματος δηλαδή θα εχουν έκπτωση  80%. 

Ποιοι δικαιούνται μείωση 40%

Αφορά τις επιχειρήσεις, που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες», αλλά και τα μισθώματα της κύριας και φοιτητικής κατοικίας των εργαζομένων, που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα η πληρωμή για χιλιάδες δικαιούχους

Ποια καταστήματα δε δικαιούνται μείωση

Τα καταστήματα, που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, όπως τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία.

Πώς θα υποβάλετε τη δήλωση μείωσης ενοικίου

Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης Covid, τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου, ανακτώνται από την τελευταία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με την προσθήκη των κάτωθι στοιχείων, που θα πρέπει να συμπληρωθούν από τον εκμισθωτή:

1. Χρήση μίσθιου, όπου ο εκμισθωτής θα πρέπει να επιλέξει κάποια από τις ακόλουθες επιλογές:

- «κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους»
- «κύρια κατοικία στην οποία ο εκμισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»
- «κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»
- «επαγγελματική στέγη»
- «κύρια κατοικία ναυτικού»

2. Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση.

3. Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.

4. Τον μήνα στον οποίο αφορά η μείωση.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top