Μειωμένα ενοίκια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Πώς θα υποβάλετε τη δήλωση

Να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, για τη μείωση ενοικίου, μπορούν από χθες, Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πληρώσουν μειωμένα ενοίκια κατά 40%, ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που καλούνται να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να υποβάλουν τη δήλωση Covid για τον μήνα Δεκέμβριο, θα αποζημιωθούν από το κράτος με το 50% του ανείσπρακτου ενοικίου.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, η δήλωση Covid υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Επειδή υπάρχουν περιπτώσεις που έχει υποβληθεί «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» από όλους τους συνιδιοκτήτες, τότε η δήλωση Covid θα πρέπει να υποβληθεί μόνο από έναν εκ των συνιδιοκτητών.

Ποιους αφορά η μείωση στα ενοίκια Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου

Το ποσό της επιστροφής των μισθωμάτων είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2021 το ποσοστό αλλάζει και πλέον μόνο οι πληττόμενες, βάση ΚΑΔ, επιχειρήσεις θα μπορούν να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 80%.

Πώς θα υποβάλετε τη δήλωση

Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης Covid, τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου, ανακτώνται από την τελευταία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με την προσθήκη των κάτωθι στοιχείων, που θα πρέπει να συμπληρωθούν από τον εκμισθωτή:

1. Χρήση μίσθιου, όπου ο εκμισθωτής θα πρέπει να επιλέξει κάποια από τις ακόλουθες επιλογές:

- «κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους»
- «κύρια κατοικία στην οποία ο εκμισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»
- «κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»
- «επαγγελματική στέγη»
- «κύρια κατοικία ναυτικού»

2. Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση.

3. Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.

4. Τον μήνα στον οποίο αφορά η μείωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top