Ποιους αφορά η μείωση στα ενοίκια Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου

Έκπτωση 80% για τις επιχειρήσεις και 40% για τους εργαζόμενους

Βίντεο με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες στη Βουλή, για τη μείωση ενοικίου 

Μείωση 80% στο ενοίκιο των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός. Η έκπτωση ενοικίου ήταν μέχρι τώρα στο 40% για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Η έκπτωση του 80% θα αφορά στους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. 

Μητσοτάκης: Μείωση 80% των ενοικίων για τις κλειστές επιχειρήσεις

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να πληρώσει το 60% του αρχικού ενοικίου στους ιδιοκτήτες των οικημάτων, ενώ σήμερα πλήρωνε το 20%.

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μετά τις 16 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, συμπεριλαμβάνονται:

  • οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με το σύστημα παράδοσης εκτός ή με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον
  • οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα
  •  οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού, αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
  • οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως τα ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Συνεπώς, για την επιχείρηση που έχει κατεβάσει ρολά στο δεύτερο lockdown με απόφαση της κυβέρνησης λόγω της πανδημίας, τότε ο ενοικιαστής θα κληθεί να πληρώσει το 20% του ενοικίου (έκπτωση 80%).

Παράδειγμα: 

Για ενοίκιο 1.000 ευρώ, ο ενοικιαστής θα κληθεί να πληρώσει 200 ευρώ για κάθε μήνα. Από την άλλη, το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Έτσι, για χώρο με ενοίκιο 1.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του θα λάβει από το κράτος αποζημίωση 600 ευρώ για κάθε μήνα.

Με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι η έκπτωση αυτή αφορά στα ενοίκια των επιχειρήσεων και όχι στα ενοίκια που καταβάλλουν για την κατοικία τους οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις εξακολουθεί να ισχύει η έκπτωση του 40%.

Κορωνοϊός: Η λίστα των επιχειρήσεων που εντάσσονται στα νέα μέτρα στήριξης

Tέλος και πολύ σημαντικό είναι ότι η έκπτωση ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα ισχύσει ανεξαρτήτως του πότε θα γίνει η άρση του lockdown, δηλαδή ακόμη κι αν τα καταστήματα αυτά είναι ανοιχτά εκείνο το χρονικό διάστημα.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top