Το ωράριο σούπερ μάρκετ και καταστημάτων έως την Πρωτοχρονιά

Προαιρετική λειτουργία των σούπερ μάρκετ στις 3 Ιανουαρίου;

Ανοιχτά έως τις 21:00 θα παραμείνουν μέχρι την Τετάρτη τα σούπερ μάρκετ της χώρας αλλά και τα καταστήματα click away.

Παραμονή  Πρωτοχρονιάς, την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τις τελευταίες τους αγορές, καθώς τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν με ωράριο 8:00 – 20:00.

Την 1η Ιανουαρίου 2020 τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά λόγω επίσημης αργίας. Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα.

Για την Κυριακή 3 Ιανουαρίου η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε προαιρετική λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα - εκτός από τα βιβλιοπωλεία - η μόνη δυνατότητα συναλλαγής που υπάρχει είναι το click away, δηλαδή η παραλαβή προϊόντος για το οποίο έχει γίνει προπαραγγελία. Η πληρωμή στο κατάστημα μπορεί να γίνει μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή μέσω κινητών συσκευών με την εφαρμογή NFC που επιτρέπει την επικοινωνία υπηρεσιών e-banking με το POS μιας επιχείρησης. 

Γεωργιάδης: Προσοχή στα ρεβεγιόν, μην τιναχτούν στον αέρα όσα κάναμε

Τα SMS και οι κωδικοί στο 13033  

Για να μεταβεί στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα, πρέπει να στείλει τον «κωδικό 2», που χρησιμοποιείται για την προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), ΚΤΕΟ και συνεργεία αυτοκινήτων-βενζινάδικα. Η μετακίνηση μπορεί να γίνει επίσης με συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση.

Άδωνις Γεωργιάδης: Πώς θα λειτουργήσει η αγορά μετά το lockdown

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μιλώντας σήμερα στο Mega, τόνισε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε προαιρετική λειτουργία των σούπερ μάρκετ, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ουρές και το συνωστισμό που παρατηρείται αυτές τις μέρες, τόνισε ότι οι έλεγχοι είναι ασταμάτητοι από όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. «Τα μέτρα σε γενικές γραμμές τηρούνται, ωστόσο, κάποια πρόστιμα έχουν επιβληθεί και σε σούπερ μάρκετ». Με βάση, δε, τα στοιχεία της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων προκύπτει ότι «δεν έχει φανεί κάποια ιδιαίτερη διασπορά στα σούπερ μάρκετ» κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα τηρούνται.

«Είναι δίκαιη και λογική η ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για την πανδημία και για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά μετά το lockdown. Δε θα πρέπει να υποκρινόμαστε ότι η πανδημία δε θα έχει επιπτώσεις. Για το λόγο αυτό τα μέτρα της κυβέρνησης φροντίζουν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό πλέγμα φροντίδας για τις επιχειρήσεις».

«Οι επιχειρήσεις έχουν κρατηθεί ζωντανές», σημείωσε, δηλώνοντας αισιόδοξος πως όταν δοθεί η ευκαιρία η οικονομία της χώρας θα ξαναπροχωρήσει.

Γεωργιάδης: Αν συνεχίσουμε καλά, θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Πώς πήγε το click away την περίοδο των γιορτών

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για τις γιορτές και στη λειτουργία της αγοράς, κάνοντας τον μέχρι τώρα «απολογισμό» του click away.
Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στο click away τόνισε ότι «οι καταναλωτές γνωρίζουν πως οι αγορές τους είναι εφικτές, λόγω του μέτρου που εφαρμόστηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, κόντρα σε πολλούς που δεν το πίστεψαν στην αρχή».

Η αγορά λειτούργησε καλά με το click away και ειδικά για την αγορά των παιχνιδιών υπογράμμισε πως νιώθει υπερήφανος που «χιλιάδες παιδιά θα κάνουν γιορτές με τα παιχνίδια τους διότι καταφέραμε να πείσουμε την Επιτροπή και να οργανώσουμε αυτό το σύστημα». Συμπλήρωσε πως για τον συγκεκριμένο κλάδο όπως και για ορισμένους άλλους κλάδους το μέτρο «δούλεψε», σε αντίθεση με κάποιους άλλους που το μέτρο δούλεψε λιγότερο.

Υπογράμισε, εξάλλου, ότι οι ανάγκες των εορτών παράλληλα με το γεγονός ότι «μεγάλη αλυσίδα παιχνιδιών έμεινε κλειστή και δεν χρησιμοποίησε το click away δημιούργησε για τα μικρά καταστήματα παιχνιδιών συνθήκες μεγάλου τζίρου». Σύμφωνα με τον κο Γεωργιάδη, πλεονέκτημα γενικά έχουν οι κλάδοι που πωλούν προκατασκευασμένα προϊόντα ενώ πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες σε κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση όπου χρειάζεται ο καταναλωτής να δοκιμάζει το προϊόν.

Αυστηρά μέτρα και την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια για να μην έρθει 3ο κύμα

Πρωτοχρονιά: Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ 

Για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 10 το βράδυ ακόμη και την Πρωτοχρονιά, o Yπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «αν θέλαμε την ενθάρρυνση των ρεβεγιόν δε θα βάζαμε κανένα μέτρο. Φοβόμαστε τα ρεβεγιόν, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί να τινάξει στον αέρα όσα χτίσαμε με μεγάλο κόπο και κόστος».

«Καταλαβαίνω την ανάγκη να δούμε τους συγγενείς και να περάσουμε όμορφα, είπε ο κ. Γεωργιάδης, όμως δυστυχώς αυτός ο ιός τρέφεται από τις δικές μας χαρές και τις μετατρέπει σε λύπες και τραγωδίες. Το 2021 θα έρθει το εμβόλιο και έτσι του χρόνου θα έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε όμορφα στο ρεβεγιόν», προσέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως η σύσταση είναι να κάνουμε ρεβεγιόν με τη στενή οικογένεια, καθώς το όριο των 9 ατόμων μπήκε για συγκεκριμένες κοινωνικές περιπτώσεις.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top