UBS: Έτος ανάκαμψης το 2021 για την παγκόσμια οικονομία  

Σε ποιους τομείς αναμένονται τα μεγαλύτερα κέρδη τη νέα χρονιά  

UBS γραφεία

H εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων UBS αναμένει ότι το 2021 η οικονομική παραγωγή και τα εταιρικά κέρδη θα ανακάμψουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. στην ετήσια έκθεση ‘Year Ahead’. 

Μείωση και στη βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη από την πανδημία

Η έκθεση δημοσιεύθηκε από τη Διεύθυνση Επενδύσεων (Chief Investment Office) της UBS Global Wealth Management και σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο, τα δημοσιονομικά κίνητρα σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια και την κυκλοφορία εμβολίου αναμένεται να δημιουργήσουν αποδόσεις άνω του μέσου όρου για μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, για επιλεγμένες μετοχές του χρηματοοικονομικού και του ενεργειακού κλάδου, καθώς και για εταιρείες στους κλάδους βιομηχανικών προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών πολυτελείας.

Συγκεκριμένα η UBS στην ετήσια έκθεση:
•    Προβλέπει ότι το 2021, η οικονομική παραγωγή και τα εταιρικά κέρδη θα ανακάμψουν στα επίπεδα προ πανδημίας
•    Οι επενδυτές οφείλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης των χαρτοφυλακίων τους πέρα από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, τους τίτλους σταθερού εισοδήματος χαμηλής απόδοσης, καθώς και το δολάριο ΗΠΑ.
•    Ορισμένοι από τους βραδυκίνητους εκείνους τομείς, οι οποίοι παρουσίασαν τη χαμηλότερη απόδοση το 2020, πιστεύουμε ότι διαθέτουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανόδου το 2021 – εστιάζοντας στις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης
•    Όσοι επενδυτές αναζητούν την «Επόμενη Μεγάλη Ευκαιρία» θα πρέπει να επιδιώξουν ευκαιρίες στους κλάδους χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), πράσινης τεχνολογίας (greentech), τεχνολογίας υγείας (healthtech) ή δικτύων 5ης γενιάς (5G).

Τεράστιο το κόστος του νέου lockdown για την οικονομία  

Ο Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι το 2021 θα είναι το «έτος ανανέωσης». Η ανανεωμένη ανάπτυξη, οι επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, καθώς και η καινούργια πολιτική ηγεσία σημαίνουν ότι θα πρέπει να προσδοκούμε νέα ηγεσία και στην αγορά για το 2021. Προσβλέποντας πέρα από το επόμενο έτος, οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να εξετάσουν την περίπτωση των κλάδων που υφίστανται τεχνολογικό μετασχηματισμό. Εάν η προηγούμενη δεκαετία αφορούσε τις επενδύσεις στην τεχνολογία αυτή καθαυτή, πιστεύουμε ότι η επόμενη δεκαετία θα αφορά τις επενδύσεις στους παράγοντες ανατροπής που θέτουν υπό αμφισβήτηση την παγιωμένη κατάσταση σε άλλους κλάδους». 

Η Επόμενη Μεγάλη Ευκαιρία

Σύμφωνα με την έκθεση οι επενδυτές, λοιπόν, είναι σε θέση να εντοπίσουν μακροπρόθεσμες ευκαιρίες σε τάσεις που επιταχύνθηκαν από την πανδημία COVID-19 και θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου, ανανεώσιμου μέλλοντος, ιδίως σε κλάδους που υφίστανται τεχνολογική ανατροπή.

Εκτιμήσεις κερδών για το 2021  

Είτε αφορά τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα είτε την αυξημένη ανάγκη λειτουργίας ενός πιο αποτελεσματικού και ολιστικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ή ακόμα και την ώθηση για περαιτέρω ψηφιοποίηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όσες εταιρείες είναι εκτεθειμένες στις τάσεις αυτές, αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη υψηλότερη του μέσου όρου σε μακροπρόθεσμη βάση. Έως το 2035, η μετάβαση και μόνο στην τεχνολογία 5G προσδοκάται ότι θα δημιουργήσει οικονομική αξία ύψους 13,2 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top