Μόνο με μάσκα στα σούπερ μάρκετ – Το πρόστιμο για τους «ξεχασιάρηδες»

Ποιες μάσκες απαγορεύονται

Υποχρεωτική είναι από σήμερα, Σάββατο, η χρήση μη ιατρικής μάσκας για όλους τους καταναλωτές και εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

Τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με 28 κρούσματα σε 7 περιοχές της χώρας την Παρασκευή (Αττική, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Μαγνησία, Λάρισα, Ηράκλειο και Χαλκιδική), είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει δεκτή η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ για τους παραβάτες.

Έξω από κάθε κατάστημα θα υπάρχει ειδική σήμανση προς τους καταναλωτές ότι απαιτείται η χρήση μάσκας για να μπουν στο να κάνουν τα ψώνια τους

Ο ΕΟΔΥ ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προειδοποιεί για την σωστή χρήση μάσκας, αλλά και για ποια πρέπει να αποφεύγεται.

Η μάσκα με βαλβίδα λοιπόν, είναι απαγορευτική για τους πολίτες, καθώς συστήνεται μόνο σε επαγγελματίες Υγείας ή σε εργαζόμενους του υγειονομικού τομέα, όπως γιατρούς και νοσηλευτές.

Ο λόγος της απαγόρευσης οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύπλοκη στη χρήση της, γιατί είναι μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση, μια γνώση που δεν κατέχει το γενικό κοινό.

Επιπλέον όταν χρησιμοποιείται λάθος, απελευθερώνει τα μικρόβια του χρήστη στον αέρα, με αποτέλεσμα να εκθέτει τους γύρω του, είτε παραμένει πλήρως ανοιχτή, εκθέτοντας και τον ίδιο τον χρήστη.

Εύκολα λοιπόν, μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της διασποράς του κορονοϊού.

Παπαθανάσης σε σούπερ μάρκετ: Δώστε μάσκες σε όσους δεν έχουν

«Σε περίπτωση που ένας πελάτης δεν έχει μια μάσκα να του δίνουν μια μάσκα. Τα σούπερ μάρκετ το έκαναν και πριν θα το κάνουν και τώρα» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον Σκάι.

Όπως είπε, οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, αν και «κανείς δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμα σε αυτή την κρίση».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top