Ακίνητα: Πώς θα απαλλαγείτε από τον ΦΠΑ

Τι ισχύει με την αντιπαροχή

Πολυκατοικίες στην Αθήνα

Αύξηση των αγοραπωλησιών και μειώσεις των εμπορικών τιμών αναμένει το οικονομικό επιτελείο από την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα έως το τέλος του 2022.

Για τις μεταβιβάσεις θα επιβάλλεται μονάχα φόρος μεταβίβασης ακινήτων, που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής ή της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο (όποια είναι η υψηλότερη).

Έως τις 17 Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές – Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ

Με βάση την εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ χορηγείται μόνον αν υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος. O ΦΠΑ αναστέλλεται υποχρεωτικά μέχρι 31.12.2022.

Ακίνητα: Οι ανατροπές και οι ευκαιρίες μετά το «πάγωμα» του ΦΠΑ

Η αίτηση για άδειες που έχουν εκδοθεί προ του 2020 πρέπει να υποβληθεί έως και τις 12.6.2020. Η προθεσμία αίτησης αναστολής για άδειες που εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του ν.4646 (12 Δεκεμβρίου 2019) και εφεξής ορίζεται σε έξι μήνες από την έκδοση της εκάστοτε άδειας.

Η αίτηση αναστολής καταλαμβάνει το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του ενδιαφερομένου (κατασκευαστικές επιχειρήσεις κλπ) από όλες τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί έως το χρόνο της αίτησης αναστολής.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής του ΦΠΑ, πρέπει ο φορολογούμενος να συνυποβάλλει με την αίτησή του και μία πλήρη κατάσταση με τα «αδιάθετα» ακίνητα, δηλαδή τα ακίνητα που, έως το χρόνο της αίτησης αναστολής, δεν έχουν πωληθεί ή χρησιμοποιηθεί (ώστε να έχει προηγηθεί αυτοπαράδοσή τους κλπ.).

Επιστροφή της αντιπαροχής

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η αναστολή του ΦΠΑ θα δρομολογήσει τη δυναμική επιστροφή του θεσμού της αντιπαροχής.

Το πάγωμα του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα ξαναβάλει την αντιπαροχή στον χάρτη της κτηματαγοράς.

Οι οικοπεδούχοι θα απαλλαγούν από την καταβολή ΦΠΑ με την υποβολή μιας απλής αίτησης.

Και στην περίπτωση της αντιπαροχής, ισχύει η αναστολή ΦΠΑ τόσο για τα εργολαβικά που έχουν συνταχθεί έως την έναρξη ισχύος των διατάξεων περί αναστολής και για τα οποία ο κατασκευαστής επέλεξε την ένταξή του στο καθεστώς αναστολής ΦΠΑ για τα αδιάθετα ακίνητα, όσο και τα εργολαβικά που συντάσσονται μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων και ο κατασκευαστής επιλέγει την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής ΦΠΑ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top