Έως τις 17 Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές – Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ

Θα εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές

Σπίτια στην Αθήνα

Στην εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες, λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία πωλήσεων ακινήτων θα προχωρήσουν έως τις 17 Μαρτίου οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η παράδοση των εισηγήσεων γίνεται τμηματικά. Οι εκτιμητές υποχρεούνται να παραδώσουν το 50% του συνόλου των εισηγήσεων στις 21 Φεβρουαρίου και το υπόλοιπο 50% μέχρι τις 17 Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν και σε κάποιες θα μειωθούν, ειδικά για τα παλαιά ακίνητα άνω των 25-30 ετών.

Ακίνητα: Μεγάλες αυξήσεις από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών

Οι τιμές, που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές θα περάσουν και από το «κόσκινο» της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο.

Από εκεί και πέρα το οικονομικό επιτελείο θα έχει πιο καθαρή εικόνα για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και τη νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ.

Ταυτόχρονα οι εκτιμητές ακινήτων θα παραδώσουν στοιχεία και για τα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακίνητα σε περίπου 3.000 περιοχές.

Για πρώτη φορά δεκάδες χιλιάδες ακίνητα θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσού που θα εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ κατά 400-500 εκατ. ευρώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top