Νέο κύμα αυξήσεων σε αντικειμενικές αξίες – Ποιες περιοχές «κινδυνεύουν»

Μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Δείτε το ρεπορτάζ του STAR για την «έκρηξη» στις ενοικιάσεις ακινήτων μέσω Airbnb, που έχει εκτινάξει σε πολλές περιοχές της χώρας τις εμπορικές αξίες

Νέο κύμα αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες θα «χτυπήσει» πολλές περιοχές της χώρας, φέρνοντας αυξημένους φόρους για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι περιοχές που είναι υποψήφιες για αύξηση των τιμών ζώνης είναι αυτές στις οποίες η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοικτή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει αυξηθεί λόγω του «φαινομένου» Airbnb.

«Φρένο» στην Airbnb: Πόσες μέρες τον χρόνο θα επιτρέπεται η ενοικίαση

Φόροι σε ακίνητα: Τετραπλό «χτύπημα» για τους ιδιοκτήτες το 2019

Οι διαφορές που παρατηρούνται σήμερα στην αγορά μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών δείχνουν αυξήσεις σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, το Κολωνάκι, οι Αμπελόκηποι, το Παγκράτι, το Σύνταγμα και η περιοχή γύρω από το Χίλτον.

Μεγαλύτερες τιμές ζώνης θα δουν και πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τα «πάνω» τους, όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα, αλλά και ο Πειραιάς.

Νέες αντικειμενικές: «Φωτιά» στον ΕΝΦΙΑ για 7.000 δήμους και οικισμούς

Για παράδειγμα, η κατώτερη τιμή ζώνης στον Πειραιά ανέρχεται σε 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η μέση κατώτατη τιμή πώλησης των νέων κατοικιών έχει «εκτοξευθεί» στα 2.150 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες και σε «λαϊκές» γειτονιές

Από το κύμα αναπροσαρμογών στις αντικειμενικές αξίες δε θα γλιτώσουν ούτε οι «λαϊκές» γειτονιές της πρωτεύουσας, όπως η Νίκαια, η Δραπετσώνα, ο Κορυδαλλός, η Πετρούπολη και το Ίλιον, στις οποίες οι τιμές ζώνης που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για τον υπολογισμό των φόρων κινούνται κάτω από τις τιμές της αγοράς.

Στο Κερατσίνι, για παράδειγμα, η ανώτερη τιμή ζώνης ανέρχεται σε 950 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ οι τιμές πώλησης νέων κατοικιών κινούνται από 1.100 έως 1.500 ευρώ το τετραγωνικό. 

Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Τι αλλάζει με το Ε9

Συνολικά, «υποψήφιες» για αύξηση των αξιών είναι πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας όπου η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές αμετάβλητες, με στόχο να μην πληγούν οι ιδιοκτήτες. 

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες αποτελεί μία από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Στόχος είναι το 2020 οι δύο τιμές να... «κουμπώσουν».

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όμως, θα φέρει αυξήσεις σε φόρους και τέλη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα ακυρώσει και τα όποια οφέλη είδαν πολλοί ιδιοκτήτες από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά τον φόρο ακινήτων για το 2019, θα υπολογιστεί σε κάθε περίπτωση με τις ισχύουσες τιμές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top