«Φρένο» στην Airbnb: Πόσες μέρες τον χρόνο θα επιτρέπεται η ενοικίαση

Όριο και στον αριθμό των ακινήτων θέλει η κυβέρνηση

Κουζίνα σε εσωτερικό πολυτελούς κατοικίας

«Κόφτη» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις θέλει να βάλει η κυβέρνηση, την ώρα που «πυκνώνουν» οι φωνές περί δραματικής αύξησης  ενοικίων σε πολλές περιοχές, αλλά και μείωσης των διαθέσιμων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, λόγω του «φαινομένου Airbnb».

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θέλει να μπει όριο στις διανυκτερεύσεις ανά έτος, αλλά και στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να διαθέτει μέσω πλατφόρμας ενοικίασης τύπου Airbnb ο κάθε φορολογούμενος.

Οι περιορισμοί στις μισθώσεις τύπου Airbnb


H διάταξη, όπως έχει αυτή τη στιγμή, προβλέπει πως:

1.    Θα απαγορεύεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά αριθμό φορολογικού μητρώου δικαιούχου εισοδήματος

2.    Κανένα ακίνητο δε θα επιτρέπεται να μισθώνεται για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου). Ειδικότερα για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το αντίστοιχο όριο θα είναι οι 60 ημέρες.

3.    Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 (ή 60, αντίστοιχα) ημέρες θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το συνολικό εισόδημά του από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας, δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.

Ακραίες αυξήσεις στα ενοίκια: «Απογειώθηκαν» λόγω Airbnb!

Ήδη, τα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, επεξεργάζονται την απόφαση, η οποία φαίνεται πως βρίσκεται ήδη από το 2016 στα συρτάρια και «περιμένει» (μαζί με τις όποιες βελτιώσεις ή προσθήκες κριθούν απαραίτητες) να τεθεί σε ισχύ.

Στόχος είναι να μπει ένα «φρένο» στις αρνητικές επιπτώσεις των ενοικιάσεων τύπου Airbnb, o ο τζίρος των οποίων πλησίασε τα 2 δισεκατομμύρια το 2018, όπως:

Πώς η Airbnb βάζει… τρικλοποδιά στους νέους φοιτητές

-    μείωση των διαθέσιμων ακινήτων για μακροχρόνιες μισθώσεις
-    κύμα εξώσεων προκειμένου να απελευθερωθούν διαμερίσματα
-    απότομη αύξηση των ενοικίων σε συγκεκριμένες περιοχές
-    μείωση κύκλου εργασιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, όπου απασχολούνται εργαζόμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι περιορισμοί είναι πιθανόν να ισχύσουν μόνο για συγκεκριμένες περιοχές, όπου θα κριθεί πως πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, και όχι για ολόκληρη την Ελλάδα.

Εξάλλου, η επιτροπή των υπουργείων θα κληθεί να διερευνήσει και το ενδεχόμενο περιορισμών στις επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις του θεσμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πλέον πάνω από τις μισές.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top