Ανοίγει η «κάνουλα»: Επιστρέφουν αναδρομικά 3 δισ. ευρώ σε όλο το Δημόσιο

Στόχος της κυβέρνησης να δοθούν και σε όσους δεν έχουν κάνει αίτηση

Κέρματα και κομπιουτερακι υπολογισμου

Σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και όχι μόνο σε αυτούς που έχουν κάνει σχετική αίτηση, σκοπεύει να δώσει τα αναδρομικά από τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού (δηλαδή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας), η κυβέρνηση.

Αυτό διαμήνυσε -εμμέσως αλλά πολύ σαφώς- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο προεδρείο της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), με το οποίο συναντήθηκε.

Επανέρχονται ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο ως επιδόματα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Ιωάννη Πάιδα, ο υπουργός Οικονομικών δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένα δέσμευση, ωστόσο άφησε ανοικτό παράθυρο για καταβολή των αναδρομικών στους δημοσίους υπαλλήλους, εφόσον πρόκειται για μία εφάπαξ, και όχι επαναλαμβανόμενη δαπάνη.

Τρόπο για επιστροφή 13ου- 14ου μισθού στο Δημόσιο αναζητά η κυβέρνηση!

Κομβικό σημείο στην όλη υπόθεση της επιστροφής των αναδρομικών είναι, φυσικά, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το εάν θα ισχύσει αναδρομικά η επιστροφή των δώρων στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες περικοπές που έγιναν με τον Ν. 3833/10 και τον Ν. 3845/10 είχαν κριθεί, με παλιότερη απόφαση  του ΣτΕ, συνταγματικές

Ωστόσο, το ΣΤ’ Τμήμα είχε κρίνει αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων με τον νόμο 4093/2012 από 1.1.2013. Λόγω της αντισυνταγματικότητας, παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το Δημόσιο πληρώνει καλά: Πάνω από 1.000 ευρώ παίρνουν οι μισοί υπάλληλοι

Οι δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν έως 3.000 ευρώ για την τριετία 2016 – 2018, ενώ το ποσό θα διπλασιαστεί εάν το ΣτΕ κρίνει ότι πρέπει να λάβουν αναδρομικά το ποσό, από το 2012 που έγινε η κατάργηση των δώρων.

Οι συντάξεις και τα δώρα απειλούν να τινάξουν τον προϋπολογισμό

Η δαπάνη για τα δημόσια ταμεία, εάν το ΣτΕ γνωμοδοτήσει υπέρ της αναδρομικότητας για τα δώρα στο Δημόσιο, εκτιμάται σε 2,4 έως 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top