Οι συντάξεις και τα δώρα απειλούν να τινάξουν τον προϋπολογισμό

Τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ το έτος το κόστος από τις δικαστικές αποφάσεις

Στοίβα από κέρματα

Με ωρολογιακή βόμβα, που απειλεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα, μοιάζει το θέμα των δικαστικών αποφάσεων που «ξηλώνουν» τους μνημονιακούς νόμους για τα μισθολογικά του Δημοσίου και τα συνταξιοδοτικά.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιβάρυνση του προϋπολογισμού κατά τουλάχιστον 4,5 δισ ευρώ κάθε χρόνο, ενώ το γεγονός ότι στην υπόθεση της 13ης και 14ης σύνταξης βρισκόμαστε ακόμα σε επίπεδο πρωτόδικων αποφάσεων, δείχνει ότι η «βόμβα» θα σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

Πώς θα διεκδικήσετε αναδρομικά έως 19.600 ευρώ για συντάξεις και δώρα

Συγκεκριμένα, μόνο η αποκατάσταση των δώρων, που είχαν διαμορφωθεί με τον Νόμο 3845/2010 σε 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και από 200 ευρώ για Πάσχα και επίδομα καλοκαιριού, για τους περίπου 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους, υπολογίζεται ότι έχει ένα ετήσιο κόστος 2,3 δισ. ευρώ, ενώ ο λογαριασμός ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν οι περικοπές αυτές καθαυτές.

Δικαιώνονται και εν ενεργεία υπάλληλοι

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο λόγω των διεκδικήσεων και των πρώτων θετικών αποφάσεων για εν ενεργεία υπαλλήλους και λειτουργούς του δημόσιου τομέα.

Τι πρέπει να κάνετε για να ζητήσετε αναδρομικά και 13η-14η σύνταξη

Οι ένστολοι, για παράδειγμα, υπολογίζουν ότι για τα 140.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας το ετήσιο κόστος από την αποκατάσταση των δώρων τους είναι περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Οι υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης βρίσκονται και αυτοί στα χαρακώματα και, παρόλο που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να κόψει τη συζήτηση στην ΑΔΕΔΥ, ετοιμάζονται προσφυγές για τα δώρα, που υπολογίζεται ότι θα έχουν ετήσιο κόστος περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Αν προσθέσει κανείς και τα υπόλοιπα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ, δικαστικούς), τότε το ετήσιο κόστος μόνο για την αποκατάσταση των δώρων φτάνει ή ξεπερνά συνολικά το 1 δισ. ευρώ.

Υπάρχουν και τα αναδρομικά

Η κατάσταση ξεφεύγει όταν φτάνει ο υπολογισμός στα αναδρομικά.

Ήδη μέσα στον Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει 800 εκατ. ευρώ σε ενστόλους και πανεπιστημιακούς για τις μισθολογικές περικοπές που ακυρώθηκαν, ενώ εξετάζεται η αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και στους γιατρούς του ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη ανάλογες δικαστικές αποφάσεις.

Φυσικά, η αναπροσαρμογή των ειδικών μισθολογίων θα έχει και κόστος εφεξής στον προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top