Τι πρέπει να κάνετε για να ζητήσετε αναδρομικά και 13η-14η σύνταξη

Τι πρέπει να γράφουν οι αιτήσεις επιστροφής και τα ποσά

Γραφεία ΕΦΚΑ

Αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλουν όλοι οι συνταξιούχοι στις διευθύνσεις πληρωμών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν τα ακριβή ποσά των μειώσεων από τους νόμους 4051 και 4093 στις κύριες και τις επικουρικές τους συντάξεις, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές  και να ζητήσουν την άμεση διακοπή τους, όπως και την επιστροφή τους, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο». 

Με την ίδια διαδικασία  θα ζητήσουν την καταβολή  από τούδε και στο εξής των Δώρων  Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, όπως αυτά τα ποσά καταβάλλονταν μέχρι 31-12-2012.

Ανάλογα με το αν θα λάβουν ή όχι απάντηση, θα χρειαστεί να ασκήσουν ένδικα μέσα διεκδικώντας αναδρομικά ακόμη  σε βάθος πενταετίας ή τριετίας.

Τα ταμεία πάντως υποχρεώνονται να δώσουν αναλυτική λίστα για τις περικοπές αυτές κατά μήνα, ή και σε ετήσια βάση από το 2012 μέχρι και σήμερα, όπως αποδεικνύεται από την απάντηση που έδωσε ο ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης στο αίτημα του συνταξιούχου που κέρδισε με την πρωτόδικη απόφαση αναδρομικά 11.185 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΕΤΑΑ αλλά και του ΟΓΑ τις υποβάλλουν στο τμήμα πληρωμών συντάξεων ΕΦΚΑ της περιοχής τους με τη σημείωση του ταμείου από το οποίο προέρχεται ο καθένας ή αν  δεν υπάρχει υποκατάστημα στην περιοχή τους, να  στείλουν την αίτηση ταχυδρομικώς στο πλησιέστερο στην περιοχή τους, κρατώντας το αποδεικτικό της αποστολής.

Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη Δημοσίου θα πρέπει υποβάλουν την αίτηση είτε στο Γενικό Λογιστήριο του ΕΦΚΑ  είτε τη στείλουν ταχυδρομικώς στο αντίστοιχο τμήμα πληρωμών ΕΦΚΑ-Τομέας Συντάξεων Δημοσίου.

Οι συνταξιούχοι που εκτός από κύρια έχουν και επικουρική σύνταξη θα πρέπει κάνουν αίτηση και στις υπηρεσίες του  ΕΤΕΑΕΠ που λειτουργούν σε όλες τις πόλεις είτε να στείλουν ταχυδρομικά την αίτησή τους. 

Ποια ποσά ζητούν στις αιτήσεις

Τα ποσά των αναδρομικών είναι:

1.  Από 10 ως και 100 ευρώ το μήνα για τις επικουρικές ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Δημοσίου που κυμαίνονταν μεταξύ 230 και 655 ευρώ ως το 2012. 

2. Από 2 ευρώ το μήνα ως 70 ευρώ το μήνα για τις μειώσεις 12% στις κύριες συντάξεις με το νόμο 4051 στο τμήμα που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. 

3. Από 46 ως και 272 ευρώ το μήνα για τις μειώσεις του νόμου 4093 στις κύριες συντάξεις ή στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων ή και μερισμάτων που υπερβαίνον τα 1.000 ευρώ. Η μείωση είναι 5% ως 10% αν το άθροισμα είναι από 1.000 ως 1.500 ευρώ, 10% ως τις 2.000 ευρώ, 15% αν το άθροισμα είναι ως 3.000 ευρώ και 20% για άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία εφαρμογή στο efka.gov.gr για τη διακοπή μειώσεων στην κύρια και επικουρική σύνταξη και τις αιτήσεις  για τα αναδρομικά στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης και τον  ΕΤΕΑΕΠ για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. 

 

  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top