Τι πληρώνουν οι Έλληνες για την εκπαίδευση των παιδιών τους;

Ποια είναι η μέση ετήσια δαπάνη ανά μαθητή πέρα από τους φόρους

Σχολείο μαθητές

Στα 3.200 ευρώ ανέρχεται η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων του 2016, όπως προκύπτει από τη μελέτη “Παιδεία: Τι πληρώνουν οι Έλληνες; Υπολογισμός κόστους ανά μαθητή στην εκπαίδευση στην Ελλάδα” που παρουσίασε σήμερα το ΚΕΦίΜ σε συνέντευξη τύπου. 

Τη μελέτη παρουσίασε ο Τάσος Αβραντίνης, συντονιστής της έρευνας, δικηγόρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ. Τα πορίσματα σχολίασαν οι Γιώργος Μαυρωτάς, Βουλευτής με το Ποτάμι στην Περιφέρεια Αττικής και αν. Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Δημόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Νίκος Ρώμπαπας, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ζαμπούκας.

Τα βασικά πορίσματα της μελέτης είναι τα ακόλουθα:

•    Η συνολική ιδιωτική δαπάνη για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα (1,5 δις ευρώ) αντιστοιχεί στο 38% της αντίστοιχης δημόσιας  (3,9 δις).

•    Η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή (νηπιαγωγείο έως και λύκειο) το 2015 εκτιμάται σε περίπου 3.200 ευρώ.

•    Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ ως προς το ποσοστό των δαπανών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση επί του ΑΕΠ. 

•    Οι ελληνικές οικογένειες, πέρα από τους φόρους που καταβάλλουν, πλήρωσαν το 2016 επιπλέον από την τσέπη τους 1,5 δισ. ευρώ για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους, ή 0,85% του ΑΕΠ.

•    Η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή δημοτικού σχολείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 315 ευρώ. Από αυτό το ποσό, το μεγαλύτερο μέρος αφορά ξένες γλώσσες (82%) και ακολουθούν τα φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (12%), και οι λοιπές δαπάνες (4%). 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top