Φτηνότερα διεθνή τηλεφωνήματα φέρνει η Ε.Ε.

Πόσο θα κοστίζουν τηλεφωνικές κλήσεις και SMS με την πολιτική συμφωνία της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες

Φτηνότερα διεθνή τηλεφωνήματα φέρνει η Ε.Ε.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν χθες το βράδυ σε πολιτική συμφωνία για την επικαιροποίηση των κανόνων τηλεπικοινωνιών της ΕΕ. Ο νέος Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, που προτείνεται από την Κομισιόν, θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών.

Οι συμφωνηθέντες κανόνες είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων σύνδεσης της Ευρώπης και για την παροχή της καλύτερης δυνατής σύνδεσης στο Διαδίκτυο σε όλους, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν πλήρως στην ψηφιακή οικονομία. Αναλυτικά η συμφωνία προβλέπει: τερματισμό των δαπανηρών διεθνών κλήσεων,  νέα μέτρα για την προστασία των χρηστών smartphone, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών, ένα υποχρεωτικό σύστημα προειδοποίησης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (112), ένα δίκτυο 5G που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την ΕΕ για τη δημιουργία νέων εφαρμογών κ.α.

Ο αντιπρόεδρος της αρμόδιας για την ψηφιακή ενιαία αγορά Άντρους Άνσιπ δήλωσε σχετικά, ότι η συμφωνία αυτή είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σύνδεσης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Η Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, Μαρίγια Γκάμπριελ συμπλήρωσε ότι οι νέοι κανόνες για τις τηλεπικοινωνίες αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης. "Μετά από αρκετούς μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων συμφωνήσαμε για τολμηρούς και ισορροπημένους κανόνες για την ταχύτερη πρόσβαση στο ραδιοφάσμα, καλύτερες υπηρεσίες και περισσότερη προστασία για τους καταναλωτές, καθώς και μεγαλύτερες επενδύσεις σε δίκτυα υψηλής ταχύτητας".

Στη βάση των κανόνων, οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο 5G έως το 2020 και θα περιορίσουν το κόστος των διεθνών κλήσεών τους. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (συννομοθέτες της ΕΕ) συμφώνησαν προσωρινά για τη μεταρρύθμιση των κανόνων τηλεπικοινωνιών της ΕΕ που αποσκοπεί στην ενίσχυση των επενδύσεων που απαιτούνται για τη διασύνδεση του 5G για όλους τους πολίτες της ΕΕ μέχρι το 2020, μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την προσωρινή συμφωνία, τα τέλη ενδοκοινοτικών κλήσεων περιορίζονται στα 19 λεπτά για τηλεφωνήματα και 6 σεντ για τα μηνύματα κειμένου.

Το μοντέλο συγχρηματοδότησης που εισήχθη με την προσωρινή συμφωνία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο προβλέψιμου επενδυτικού περιβάλλοντος. Ενθαρρύνει τη χρήση της υφιστάμενης υποδομής πολιτικού μηχανικού, όπου αυτό είναι δυνατόν, καθώς και συμφωνιών μεταξύ φορέων εκμετάλλευσης, εφόσον αυτές έχουν θετικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό.

Επιπλέον προβλέπεται ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των συμβάντων ασφαλείας στους χρήστες.

Μεταξύ των διατάξεων που ενισχύουν τα δικαιώματα των χρηστών, το σχέδιο συμφωνίας υποχρεώνει τους παρόχους να ενημερώνουν τους καταναλωτές για να τους βοηθήσουν να παρακολουθούν καλύτερα τη χρήση του χρόνου ή του όγκου τιμολογίων. Οι συμβάσεις, που συνοδεύονται από συνοπτική και ευανάγνωστη περίληψη της σύμβασης, θα πρέπει να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών σε επιστροφές και αποζημιώσεις.

Ο χρήστης θα πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα να μεταφέρει έναν αριθμό σε άλλο πάροχο για τουλάχιστον ένα μήνα μετά την ημερομηνία λήξης της σύμβασης, εκτός εάν ο χρήστης παραιτηθεί ρητά από αυτό το δικαίωμα.

Άλλες διατάξεις απαιτούν την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις συμβατικές πληροφορίες και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που πρέπει να παρέχονται στους χρήστες με αναπηρίες.

Τέλος "αντίστροφο σύστημα 112" θα εξασφαλίσει την ειδοποίηση των πολιτών μέσω SMS σε περίπτωση επικείμενων σοβαρών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών, όπως τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή. Επίσης, θα είναι δυνατή η αποστολή ειδοποιήσεων από εφαρμογές για κινητά και θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία γεωγραφικής εντοπισμού για ακριβέστερη θέση του καλούντος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top