Στο Βατικανό ήταν στραμμένα σήμερα τα βλέμματα του πλανήτη, όπου 54 αρχηγοί κρατών, 12 βασιλείς και 170 ξένες αντιπροσωπείες απέτισαν φορο τιμής στον πάπα Φραγκίσκο. Η τελετή είχε σχεδιαστεί επιμελώς μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Οι ηγέτες κάθονταν με αλφαβητική σειρά με βάση το γαλλικό αλφάβητο και το όνομα της χώρας τους.
Οργή Τραμπ για Πούτιν: «Ίσως δε θέλει να σταματήσει τον πόλεμο»
Αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας στην κηδεία του Πάπα - Κριτική για Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολούθησε την εξόδιο ακολουθία από την πρώτη σειρά. Δίπλα του με μαύρο βέλο όπως προβλέπει το τυπικό, η σύζυγός του Μελάνια.
Ο ενδυματολογικός κώδικας απαιτούσε από τους άνδρες να φορούν μαύρο κοστούμι με μαύρη γραβάτα, ενώ τα πουκάμισά τους έπρεπε να είναι είτε μαύρα είτε λευκά. Οι γυναίκες έπρεπε να φορούν μαύρα, μακριά φορέματα, γάντια και πέπλο.
Ο Τραμπ ωστόσο δέχθηκε κριτική επειδή δεν τήρησε το πρωτόκολλο. Απέτισε φόρο τιμής στη σορό πριν τον Ιταλό πρόεδρο Ματαρέλα ενώ επέλεξε ένα μπλε κοστούμι.
Κηδεία πάπα Φραγκίσκου: To 15λεπτο τετ α τετ Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό
Οι ισχυροί του πλανήτη τίμησαν τον ποντίφικα
Στην πρώτη σειρά και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι όπως και ο Αργεντίνος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι ηγέτης της γενέτειρας του πάπα Φραγκίσκου.
Δυο θέσεις πιο μακριά από τον Τραμπ ο Γάλλος πρόεδρος Έμανουελ Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ.
Στην τελετή παρέστη και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη σύζυγό του Λετίθια. Τα βλέμματα τράβηξε η θερμή χειραψία του με τη Μελάνια Τραμπ.
Παρών στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα. Ο κ. Μητσοτάκης είχε σύντομη συνομιλία με την Τζόρτζια Μελόνι και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρόντες στο «ύστατο χαίρε» στον πάπα Φραγκίσκο
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τίμησαν με την παρουσία τους τον Πάπα που πρέσβευε την ενότητα και την αλληλεγγύη.
Στο Βατικανό βρέθηκε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος συνομίλησε, μεταξύ άλλων, με τον Τζο Μπάιντεν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο κ. Ρουσόπουλος είχε συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο πριν από λίγους μήνες.
«Ήταν ένας Προκαθήμενος που τόλμησε να ζητήσει συγγνώμη για τα σφάλματα της Εκκλησίας, που στάθηκε στο πλευρό των φτωχών, των μεταναστών, των αποκλεισμένων. Η ταπεινότητά του και ο ειλικρινής του λόγος τον έκαναν αγαπητό σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου βρέθηκαν και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ χωρίς την Κέιτ αλλά και ο πρίγκιπας του Μονακό Aλβέρτος με την σύζυγό του Σαρλίν.
Υπέρμαχος των ευάλωτων της κοινωνίας
Ο μακαριστός Ποντίφικας ήταν πάντα υπέρμαχος των ευάλωτων της κοινωνίας και για αυτό τιμήθηκε τόσο στον θάνατο όσο και στη ζωή του από εμβληματικές προσωπικότητες με μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.
Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.