TikTok: Έρευνα της ΕΕ για την προστασία των ανηλίκων

Κινδυνεύει με σοβαρές κυρώσεις - Τι απαντά η πλατφόρμα

Πρόστιμο για την παραβίαση των κανόνων προστασίας των ανηλίκων επέβαλε στο TikTok και η Ιρλανδία / Βίντεο: ANT1 

Επίσημη έρευνα ξεκινά η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να εξακριβωθεί αν παραβιάζονται οι κανόνες προστασίας των παιδιών στην πλατφόρμα του TikTok

Η εταιρία ByteDance, στην οποία ανήκει η δημοφιλής πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο κινδυνεύει να υποστεί βαριές κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχει καταφέρει να προστατεύσει τους ανήλικους, σύμφωνα με τους νέους κανόνες περιεχομένου για τις BigTech. Το ενδεχόμενο εθισμού αλλά και το απόρρητο των ανηλίκων έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας.

TikTok: Κινδυνεύει με πρόστιμο ύψους 6% των ετήσιων εσόδων του

Την διεξαγωγή επίσημης έρευνας για το TikTok ανακοίνωσε στις 19 Φεβρουαρίου ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν. Αν διαπιστωθεί παραβίαση των κανόνων, το TikTok θα «τιμωρηθεί» με πρόστιμο ύψους έως και 6% των ετήσιων εσόδων του παγκοσμίως, όπως γράφει το Bloomberg. 

 

 

Να σημειωθεί πως οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις που ορίζονται στον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ο οποίος θεσπίστηκε τον Αύγουστο του 2023. 

Το TikTok διαθέτει 136 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην ΕΕ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρίας. 

Πριν το TikTok, έγινε έρευνα και στο Twitter

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο διατάχθηκε έρευνα και για το X, πρώην Twitter, ώστε να διαπιστώσει εάν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την καταπολέμηση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης.

Τι απαντά το TikTok

Εκπρόσωπος της μητρικής εταιρίας του TikTok έσπευσε να δώσει απάντηση μόλις ανακοινώθηκε η έρευνα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 

«Το TikTok έχει πρωτοποριακά χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις για την προστασία των εφήβων και τη διατήρηση των κάτω των 13 ετών εκτός πλατφόρμας, ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κλάδος. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ειδικούς και τον κλάδο για να διατηρήσουμε ασφαλείς τους νέους στο TikTok και προσβλέπουμε στην ευκαιρία που έχουμε τώρα, να εξηγήσουμε λεπτομερώς αυτό το έργο στην Επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top