Βασιλιάς Κάρολος: Γιατί δεν αποκαλύπτουν από τι καρκίνο πάσχει

Τα σενάρια διαδοχής και ο ρόλος του πρίγκιπα Χάρι

Βίντεο Ερτ

Η είδηση για τον καρκίνο του βασιλιά Καρόλου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Ηνωμένο Βασίλειο, λίγα 24ωρα μετά το εξιτήριό του από το νοσοκομείο και την επέμβαση στον προστάτη.

Το πρώτο μήνυμα του Καρόλου μετά την ανακοίνωση για τον καρκίνο

Ο τύπος του καρκίνου, ωστόσο, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, με τον βασιλιά να αποσύρεται από τα καθήκοντά του, να ανακοινώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει θεραπείες και να απομονώνεται στην εξοχική κατοικία στο Σάντρινγκχαμ, στην ανατολική Αγγλία, μαζί με τη βασίλισσα Καμίλα που είναι στο πλευρό του.

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Τα πρώτα λόγια για την Κέιτ Μίντλετον και τον Κάρολο

Ορισμένες από τις βασιλικές υποχρεώσεις έχει πλέον αναλάβει ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος είχε αποσυρθεί και αυτός λόγω της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε η Κέιτ Μίντλετον.

Βασιλιάς Κάρολος: Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που είχαν καρκίνο 

Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα

Ο βασιλιάς Κάρολος κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο / AP Photo (Alberto Pezzali)

Βασιλιάς Κάρολος: Γιατί δεν αποκαλύπτουν τη μορφή καρκίνου

Και ενώ η Μεγάλη Βρετανία αγωνιά για την υγεία του βασιλιά, το παλάτι του Μπάκινγχαμ τηρεί σιγή ιχθύος και δε δίνει καμία περαιτέρω πληροφορία για την κατάστασή του, για να προστατευτεί ο θεσμός της μοναρχίας και το όνομα του βασιλιά.

Κάρολος: Από τι καρκίνο μπορεί να πάσχει - Αμερικανοί γιατροί εξηγούν

«Ήταν εντελώς αναπάντεχη αυτή η ανακοίνωση, κεραυνός εν αιθρία. Σίγουρα δεν περιμένεις να ακούσεις ότι ο βασιλιάς μπαίνει για μια επέμβαση ρουτίνας και ξαφνικά διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Δεν έχει δημοσιευθεί η μορφή του, γιατί δε θέλουν να ξέρει ο κόσμος τι καρκίνο έχει, γιατί από κει και πέρα θα μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη, να μιλήσουμε για προσδόκιμο επιβίωσης, για επικείμενες εξελίξεις, επιπλοκές. Οπότε δε θέλουν σε αυτή τη φάση να ξέρει ο κόσμος, γιατί από εκεί και πέρα θα κριθούν και πάρα πολλά για τον θεσμικό του ρόλο, κατά πόσο θα δύναται να ανταπεξέλθει. Γι αυτό υπάρχει αυτή η άκρα μυστικότητα», εξήγησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γιατρών Ηνωμένου Βασιλείου, Κική Σονίδου, μιλώντας στην Ερτ.

Βασιλική οικογένεια Ηνωμένου Βασιλείου

Η βασιλική οικογένεια σε παλαιτότερη εμφάνιση, πριν γίνουν γνωστά τα προβλήματα υγείας του βασιλιά Καρόλου και της πριγκίπισσας Κέιτ / AP Photo (Kin Cheung)

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πάρα πολλά σενάρια, τόσο όσον αφορά στην κατάσταση της υγείας του βασιλιά Καρόλου, αλλά και της Κέιτ. Μια απίστευτη παραφιλολογία, γιατί υπάρχει αυτή η μυστικοπάθεια. Από τη μια, δείχνουμε εξωστρέφεια και αναφέρουμε στον κόσμο ότι υπάρχουν αυτή η διάγνωση του καρκίνου. Για την Κέιτ Μίντλετον υπάρχει απίστευτη μυστικοπάθεια, ενώ ο βασιλιάς θέλησε να πει “Ναι, είμαι και εγώ ένας κοινός θνητός σαν κι εσάς. Έχω καρκίνο”. Δε λένε, όμως, τι καρκίνο, γιατί υπάρχουν πολλοί κλυδωνισμοί αυτή τη στιγμή στη βασιλική οικογένεια και πολλά θέματα ταυτόχρονα. Ο κόσμος το έχει αντιμετωπίσει με μεγάλη συγκίνηση. Είναι και το πρώτο σοκ. Υπάρχουν χιλιάδες χιλιάδες σχόλια καθημερινά στο διαδίκτυο», πρόσθεσε η κ. Σονίδου.

Βασιλιάς Κάρολος: Τα σενάρια διαδοχής και ο ρόλος του πρίγκιπα Χάρι

Όπως επεσήμανε η κ. Σονίδου, αυτή τη στιγμή στη Μ. Βρετανία συζητιέται πολύ η επίσκεψη του πρίγκιπα Χάρι στο Λονδίνο. Μάλιστα, κυκλοφορούν σενάρια για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει, σε περίπτωση που ο διάδοχος πρίγκιπας Ουίλιαμ δεν καταφέρει να ανταπεξέλθει, λόγω και της κατάστασης της Κέιτ Μίντλετον.

Πρίγκιπας Ουίλιαμ, πριγκίπισσα Κέιτ

Στη Μ. Βρετανία υπάρχει ανησυχία για το εάν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, την ώρα που η Κέιτ Μίντλετον αναρρώνει ακόμα από το σοβαρό χειρουργείο που υπεβλήθη / AP (Stefan Rousseau)

«Υπάρχουν σενάρια και το πιο ιδιαίτερο που διάβαζα είναι ότι ήρθε ο Χάρι. Και αν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, γιατί η Κέιτ Μίντλετον αυτή τη στιγμή έχει σοβαρό θέμα υγείας, θα ήταν και αυτός ένας πιθανός διάδοχος. Βέβαια δεν ευσταθούν όλα αυτά, αλλά υπάρχει πολλή συζήτηση στον Τύπο για το ποιος θα αναλάβει, αν δεν μπορεί ο βασιλιάς. Ο Ουίλιαμ που είναι αντιβασιλέας αυτή τη στιγμή, θα έπρεπε να αναλάβει και αν δεν μπορέσει, λόγω της κατάστασης της υγείας της πριγκίπισσας Κέιτ, τι θα γινόταν σε αυτήν την περίπτωση. Συζητούνται, αλλά νομίζω ότι δεν έχει νόημα να λέμε εμείς υποθετικά σενάρια», υπογράμμισε η κ. Σονίδου.

 

«Νομίζω οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον νόμο και με το Σύνταγμα της χώρας είναι οι πιο κατάλληλοι να ξέρουν, γιατί αυτά έχουν θεσπιστεί εδώ και δύο – τρεις αιώνες τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Σίγουρα υπάρχουν πολύ ικανοί άνθρωποι, καταρτισμένοι, που θα ξέρουν ποιο είναι το επόμενο βήμα ίσως και γι αυτό υπάρχει μυστικοπάθεια. Δε θα πρέπει αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουμε εντάσεις στον κόσμο, στον πληθυσμό και αγωνία γιατί ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς μόλις τον Μάιο επισήμως. Είναι πολύ μικρό το διάστημα, είναι και ατυχές για τον ίδιο αυτό που συνέβη», κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top