Ένταση στην Ευρωβούλη: Η συζήτηση για τo κράτος Δικαίου στην Ελλάδα

Ο έντονος διάλογος μεταξύ Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου και Σοφί Ιντ' Βελτ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: To κράτος Δικαίου στην Ελλάδα & η δολοφονία Καραϊβάζ

Βαριά λόγια για την κατάσταση του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα ακούστηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, όπως τόνισαν οι ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, αφού το ΕΛΚ επανειλημμένως μπλόκαρε τη διαδικασία. Ακόμα και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Κομισιόν, Ντιντιέ Ρέιντερς, εξέφρασε τις ανησυχίες της Επιτροπής για την κατάσταση στη χώρα μας, διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το κράτος Δικαίου σε όλα τα κράτη- μέλη.

«Δε σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη», είπε στα ελληνικά η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφί Ιντ' Βελτ, απευθυνόμενη όπως είπε στη χήρα Καραϊβάζ, τους γονείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στους συγγενείς των νεκρών από το ναυάγιο στην Πύλο και στους δημοσιογράφους που έχουν δεχθεί επίθεση επειδή άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση.

Έντονος ήταν ο διάλογος μεταξύ της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου και της Σοφί Ιντ' Βελτ. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ απέδωσε πολιτικές σκοπιμότητες σε όσους έφεραν τη συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια, τονίζοντας ότι η έκτη αυτή συζήτηση προσβλέπει στις ευρωεκλογές.

«Κάθε φορά απορρίπτετε κάθε επίκριση, θεωρείτε όσοι ρωτούν παρτιζάνοι και έχουν προεκλογικά κίνητρα. Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι κάποιοι αντιδρούν επειδή υπερασπίζονται κάποιες ιδέες; Θα μπορούσατε να το διανοηθείτε αυτό;», τη ρώτησε η Ολλανδή ευρωβουλευτής.

«Βλέπω μία τέτοια πολιτικό κάθε φορά που κοιτώ τον καθρέπτη», απάντησε η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας για μια «μειοψηφία, που μιλά για τη χώρα μου σαν να μην πρόκειται για Δημοκρατία και αυτό δεν είναι αλήθεια», συμπλήρωσε, ξεκινώντας να μιλάει για τη δολοφονία Καραϊβάζ. Η Πρόεδρος της Ολομέλειας τη διέκοψε, γιατί ξεπέρασε τον επιτρεπόμενο χρόνο (πιθανότατα και τα ντεσιμπέλ).

Ακόμα όμως και ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ, ευρωβουλευτής από την Ολλανδία, Λ. Λέναερς, ο οποίος μάλιστα υπήρξε επικεφαλής της επιτροπής κατά των λογισμικών παρακολουθήσεων PEGA παραδέχθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ελλάδα.

«Μιλώ εξ ονόματος του ΕΛΚ και προφανώς η κυβέρνηση Ελλάδας ανήκει στη δική μας πολιτική οικογένεια, αλλά δε θα πω ότι όλα είναι τέλεια, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όπως σε άλλα κράτη μέλη», υπογράμμισε. Εξομολογήθηκε ότι έπαθε σοκ από τη δολοφονία Καραϊβάζ, αναφέρθηκε στις στρατηγικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και τις παρακολουθήσεις, αναγνωρίζοντας πάντως ότι έχουν γίνει βήματα προόδου.

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών πάντως, ο Σάιρους Ένγκερε από τη Μάλτα ήταν αποκαλυπτικός. «Επιτέλους το συζητάμε το θέμα, αφού το ΕΛΚ επανειλημμένως μας είχε μπλοκάρει. Ακούμε ένα διαφορετικό ΕΛΚ, επειδή η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι δεξιά. Γιατί το ΕΛΚ ενδιαφέρεται για το Κράτος Δικαίου μόνο στις χώρες που δεν έχει την εξουσία;», αναρωτήθηκε.

«Ακόμα και αποστολή της LIBE στην Αθήνα προσπάθησε να παρεμποδίσει, αλλά την επόμενη μέρα έγινε δεκτή αποστολή από το ΕΛΚ. Μιλάμε για υποκρισία, δύο μέτρα και δύο σταθμά», κατέληξε.

της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top