Ανασκόπηση 2023: Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο

Ο πόλεμος στη Γάζα, οι φυσικές καταστροφές και η ΑΙ

Χρονιά της φωτιάς και του νερού το 2023 / Βίντεο Ερτ

Ακόμη μια χρονιά φτάνει στο τέλος της. Λίγο πριν την εκπνοή του 2023, το star.gr κάνει μια σύντομη ανασκόπηση και παρουσίαση των σημαντικότερων γεγονότων που σημάδεψαν τον κόσμο και απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

Σεισμός στην Τουρκία

Ήταν μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας χρόνιας, στις 6 Φεβρουαρίου 2023, δύο φονικοί σεισμοί έπληξαν τη νότια και κεντρική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

Τουρκία: Παιδί ήταν 13 μέρες κάτω από τα ερείπια - Ξεψύχησε στο ασθενοφόρο

Οι δονήσεις μεγέθους 7,8 7,5 Ρίχτερ άφησαν πίσω τους 54.000 νεκρούς και προκάλεσαν τεράστιες υλικές και φυσικές καταστροφές.

Σεισμός στην Τουρκία 2023

AP Photo/Khalil Hamra

Σεισμός στην Τουρκία

AP Photo/Emrah Gurel

Πολωνή υποστηρίζει ότι είναι η εξαφανισμένη Μαντλίν ΜακΚαν

Ήταν αρχές Φεβρουαρίου 2023, όταν στα social media κάνει την εμφάνισή το προφίλ μιας κοπέλας από την Πολωνία, η οποία υποστήριζει ότι είναι η εξαφανισμένη Μαντλίν ΜακΚαν.

Οι αναρτήσεις της με φωτογραφίες της ίδιας και του εξαφανισμένου παιδιού, μαζί με τους ισχυρισμούς της κάνουν τον γύρο του κόσμου. Μέσα σε λίγες ώρες, η Τζούλια Γουέντελ έγινε παγκοσμίως γνωστή, παραχωρώντας συνεντεύξεις σε μεγάλα πρακτορεία. 

 

 

Λίγες εβδομάδες αργότερα, αποδείχθηκε μέσω εξετάσεων DNA ότι ουδεμία σχέση είχε με την Μαντλίν ΜακΚαν.

Ο Κάρολος στέφεται βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου

Στις 6 Μαΐου 2023, ο Κάρολος Γ' και η σύζυγός του Καμίλα στέφονται επίσημα βασιλιάς και βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων κρατών της Κοινοπολιτείας των Εθνών.

Η φαντασμαγορική τελετή έγινε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Στέψη Βασιλιά Καρόλου και Καμίλα

AP Photo/Frank Augstein

Ο Κάρολος Γ΄ ανέβηκε στο θρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, αμέσως μετά τον θάνατο της μητέρας του Ελισάβετ Β΄.

Ο ΠΟΥ κηρύσσει το τέλος της πανδημίας

Μετά από τρία χρόνια περιορισμών και αυστηρών lockdown, στις 5 Μαΐου 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τερματίζει τον παγκόσμιο συναγερμό για τον κορωνοϊό που προκάλεσε τον θάνατο σε περισσότερους από 6.380.000 ανθρώπους.

Η Γαλλία «φλέγεται» μετά τη δολοφονία 17χρονου από αστυνομικό

Στις 27 Ιουνίου 2023, ο Ναέλ Μερζούκ, ένας 17χρονος Γάλλος νεαρός αλγερινής καταγωγής Μαγκρέμπι, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου μετά από κυνηγητό στη Ναντέρ, ένα προάστιο του Παρισιού, στη Γαλλία. 

Οι αρχές συνέλαβαν τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον Μερζούκ, ως ύποπτος για «εκούσια ανθρωποκτονία από αρμόδιο πρόσωπο». 

Η επίσημη εκδοχή των γεγονότων απορρίφθηκε από τον κόσμο μετά την δημοσιοποίηση ενός βίντεο που έδειχνε όλο το περιστατικό, το οποίο οδήγησε σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες και ταραχές. 

Επεισόδια στη Γαλλία για τη δολοφονία 17χρονου

Νύχτα έντασης στη Γαλλία / AP Images (File)

Σύμβολα του κράτους όπως δημαρχεία, σχολεία και αστυνομικά τμήματα, καθώς και άλλα κτίρια δέχθηκαν επίθεση. Πάνω από 1.000 οχήματα κάηκαν και έγιναν πάνω από 1.000 συλλήψεις.

Τεράστιες πυρκαγιές καταστρέφουν το Μάουι στη Χαβάη

Στις αρχές Αυγούστου 2023, μια σειρά από πυρκαγιές ξέσπασαν στην πολιτεία της Χαβάης των ΗΠΑ, κυρίως στο νησί Μάουι.

Οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από ισχυρούς ανέμους προκάλεσαν εκκενώσεις κατοικιών, εκτεταμένες ζημιές και είχαν σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 111 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στην πόλη Λεχάινα. 

Φωτιά Χαβάη

(AP Photo/Rick Bowmer, File)

Καταστροφικές πυρκαγιές στη Χαβάη

(AP Photo/Jae C. Hong, File)

Περίπου 1.300 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το 2023 η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί

Το 2023 είναι η θερμότερη χρονιά των τελευταίων 125.000 ετών, σύμφωνα με Ευρωπαίους επιστήμονες της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S).

Μόνο τον περασμένο Οκτώβριο, η θερμοκρασία ήταν κατά μέσο όρο 1,7 βαθμούς υψηλότερη από ό,τι είχε υπολογιστεί πριν από την έναρξη της εκβιομηχάνισης. 

Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά

 (AP Photo/Tony Gutierrez, File)

Βασική αιτία για  την πιο ζεστή χρονιά είναι οι συνεχιζόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τεράστιος σεισμός «ισοπεδώνει» το Μαρόκο

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 στις 23:11 DST (22:11 UTC ), ένας σεισμός με μέγεθος στιγμής 6,8–6,9 και μέγιστη ένταση Μερκάλι IX ( Βίαιος ) έπληξε την περιοχή του Μαρακές-Σάφι του Μαρόκου.  

Πάνω από 2.946 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 5.674 τραυματίστηκαν.

Σεισμός στο Μαρόκο

(AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

Σεισμός στο Μαρόκο με εκατοντάδες νεκρούς

(AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

Ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς μπαίνει σε νέα φάση

Στις 7 Οκτωβρίου ξεσπά ο πόλεμος μεταξύ παλαιστινιακών οργανώσεων - υπό την ηγεσία της Χαμάς - και του Ισραήλ, όταν ένοπλοι Παλαιστίνιοι εισέβαλαν στα ισραηλινά εδάφη και επιτέθηκαν εναντίον αμάχων Ισραηλινών που συμμετείχαν σε μουσικό φεστιβάλ.

Πόλεμος στη Γάζα 2023

(AP Photo/Hatem Moussa, File)

Σχεδόν δυόμιση μήνες μετά, ο πόλεμος μαίνεται ακόμα και οι δύο πλευρές αδυνατούν να κηρύξουν τη λήξη αυτού του πολέμου, που έχει ως αποτέλεσμα τη δολοφονία περισσότερων από 13.000 ανθρώπων στη Γάζα, εκ των οποίων οι 5.500 παιδιά.

Νεκρά παιδιά στη Γάζα

 (AP Photo/Adel Hana)

Πόλεμος Γάζα: Δεκάδες παιδιά νεκρά

 (AP Photo/Mohammed Dahman)

Ανέτειλε εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το 2023 ήταν αναμφίβολα η χρονιά της Τεχνητής Νοημοσύνης ή ΑΙ (Artificial Intelligence).

Τεχνητή Νοημοσύνη: Υπαρκτός ο αντίκτυπος της ΑΙ στην αγορά εργασίας

Η OpenAI δημιουργεί το chatGPT 3 ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο στην αρχιτεκτονική transformer, που μιλάει σε φυσική γλώσσα, με γνώσεις σε ευρεία γκάμα θεμάτων, ικανότητα συγγραφής επιστημονικού ή λογοτεχνικού κειμένου και ικανότητα συγγραφής προγραμμάτων ηλεκτρονικού υπολογιστή σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού.

Το ChatGPT σηματοδότησε ένα σημείο καμπής για την τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντας σε εκατομμύρια χρήστες (περίπου 49 εκατομμύρια) να πειραματιστούν με γενετική τεχνητή νοημοσύνη. 

Οι Beatles «ξαναγεννιούνται» χάρη στην ΑΙ

Στις 2 Νοεμβρίου 2023, οι Beatles κυκλοφορούν χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη το Now and Then, το τελευταίο τραγούδι του συγκροτήματος, με αποκατεστημένα φωνητικά από τον Τζον Λένον, καθώς και κιθαριστικά κομμάτια από τον Τζορτζ Χάρισον.

Beatles: Κυκλοφόρησε το «τελευταίο» τους κομμάτι, «Now and Then»

Οι Beatles μετά από χρόνια βρέθηκαν στην κορυφή των charts, ενώ οι προβολές του τραγουδιού στο Youtube ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια views μέσα σε έναν μήνα!


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top