Το παρασκήνιο της εξαφάνισης του Άλεξ - Η «πλύση εγκεφάλου» και τα κοινόβια

Πότε θα επανενωθεί με τη γιαγιά του ο 17χρονος

Απίστευτη είναι η ιστορία του 17χρονου σήμερα Άλεξ Μπάτι, του αγοριού από τη Βρετανία, που είχε εξαφανιστεί στην Ισπανία πριν από έξι χρόνια και τελικά εντοπίστηκε στη Γαλλία.

Γαλλία: Βρέθηκε 12χρονος που είχε εξαφανιστεί πριν έξι χρόνια στην Ισπανία

Συγκινητικό είναι το πρώτο μήνυμα που έστειλε ο Άλεξ στη γιαγιά του στη Βρετανία, χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό στο Facebook του διανομέα που τον εντόπισε στη Γαλλία. «Σ' αγαπώ, θέλω να γυρίσω σπίτι» ήταν το πρώτο μήνυμα που έστειλε στη γιαγιά του, ενώ αργότερα της μίλησε και μέσω βιντεοκλήσης

«Γεια σου γιαγιά, εγώ είμαι ο Άλεξ. Βρίσκομαι στην Τουλούζη της Γαλλίας. Ελπίζω πραγματικά να λάβεις αυτό το μήνυμα. Σε αγαπώ, θέλω να γυρίσω σπίτι», της έγραψε μέσω Facebook.

Ο διανομέας που εντόπισε τον 17χρονο Άλεξ:

Είδε ένα νεαρό παιδί να περιπλανιέται μόνο του στη βροχή

Το αγόρι εντοπίστηκε από έναν διανομέα στους πρόποδες των Πυρηναίων νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Ο άνδρας είδε τον έφηβο να περπατά μόνος του μέσα στη βροχή και σταμάτησε να τον βοηθήσει. 

Προσφέρθηκε να μεταφέρει τον 17χρονο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τρίωρης διαδρομής, του είπε την ιστορία του. Τότε ψάχνοντας το όνομά του στο διαδίκτυο, συνειδητοποίησε ότι το παιδί βρισκόταν στη λίστα με τους αγνοούμενους. 

Απίστευτη είναι η ιστορία του 17χρονου σήμερα Άλεξ Μπάτι, του αγοριού από τη Βρετανία, που είχε εξαφανιστεί στην Ισπανία πριν από έξι χρόνια και τελικά εντοπίστηκε στη Γαλλία.

Ο  Άλεξ Μπάτι

Πώς εξαφανίστηκε ο Άλεξ

Το αγόρι πλέον έχει μεταφερθεί σε αστυνομικό τμήμα της Γαλλίας. Η ιστορία του παιδιού ωστόσο έχει απίστευτη «προϊστορία». Και μόνο το γεγονός ότι ένα παιδί από τη Βρετανία εξαφανίζεται στην Ισπανία και στο τέλος το εντοπίζουν μετά από χρόνια μόνο του στη Γαλλία προξενεί απορία.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο 12χρονος εξαφανίσθηκε κατά τη διάρκεια διακοπών με τη μητέρα και τον παππού του.

Η γιαγιά του, που ζει στη Βρετανία και είχε την επιμέλειά του, είχε δηλώσει το 2018 στο BBC πως θεωρούσε ότι η μητέρα του και ο παππούς του τον είχαν πάρει μαζί τους για να ζήσουν σε «πνευματική κοινότητα» στο Μαρόκο. 

Ουαλία: Νεκροί μέσα σε αυτοκίνητο βρέθηκαν τέσσερις έφηβοι που αγνοούνταν

Όμως τα τελευταία χρόνια ζούσαν στις απομακρυσμένες κοιλάδες των Πυρηναίων, ταξιδεύοντας από μέρος σε μέρος στο πλαίσιο ενός πλανόδιου κοινόβιου. 

Η «πλύση εγκεφάλου»

Στο μεταξύ, η θεία του αγοριού που μίλησε στη Daily Mail, εξέφρασε ανησυχία για τον Άλεξ, επισημαίνοντας ότι εκεί όπου ζούσε δεν πήγαινε σχολείο. Είπε επίσης ότι υπέστη πλύση εγκεφάλου από τον παππού του σε ό,τι αφορά τα θρησκευτικά του πιστεύω.

H 73χρονη Mορίν Μπάτι είπε χαρακτηριστικά: «Ο Άλεξ δεν πήγε καθόλου σχολείο το διάστημα που έλειπε, έτσι δεν ξέρουμε πώς θα είναι όταν γυρίσει σπίτι. Πέρασε δύσκολα. Η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη. Μου είπαν ότι ο Άλεξ απέδρασε και δεν ήθελε πια αυτόν τον τρόπο ζωής. Απλώς θέλω να μάθω τι πραγματικά συνέβη».

Ιταλία: Θρίλερ με την εξαφάνιση νεαρού ζευγαριού - «Φέρε πίσω την κόρη μας»

Το αγόρι είπε στον διανομέα που τον βοήθησε, ότι ζούσε σε πλανόδιο κοινόβιο. Όπως δήλωσε, δεν εξαναγκάστηκε να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο ζωής, ωστόσο έβρισκε τη μητέρα του λίγο περίεργη και αποφάσισε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει να ζει με αυτόν τον τρόπο και ήθελε να χαράξει το δικό του δρόμο «ζώντας μια φυσιολογική ζωή» – γι’ αυτό αποφάσισε να φύγει. 

Γαλλία: Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επανενωθεί με τη γιαγιά του ο 17χρονος Βρετανός 

Ο Άλεξ Μπάτι, ο Βρετανός έφηβος που βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Γαλλία έξι χρόνια μετά την εξαφάνισή του, θα επαναπατριστεί αυτό το Σαββατοκύριακο και θα επανενωθεί με τη γιαγιά του αύριο ή την Κυριακή, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Τουλούζης.

«Θα τον παραδώσουμε στη γιαγιά του, από την πλευρά της μητέρας του, αύριο ή το αργότερο την Κυριακή», είπε ο αντεισαγγελέας Αντουάν Λερούα, ο οποίος ήρθε σε επαφή με τον πρεσβευτή της Βρετανίας στη Γαλλία για να οργανωθεί ο επαναπατρισμός του 17χρονου.

Καθώς η γιαγιά του εφήβου πάσχει από κάποια αναπηρία, δε θα ταξιδέψει η ίδια στη Γαλλία αλλά ο Άλεξ θα αναχωρήσει για τη Βρετανία από την Τουλούζη ή το Μπορντό. 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Λερουά ήταν παρόντες και οι δύο αστυνομικοί στους οποίους μίλησε ο έφηβος όταν τον εντόπισαν οι γαλλικές αρχές. 

Ο Λερουά περιέγραψε την «Οδύσσεια» του Άλεξ Μπάτι, της μητέρας του Μέλανι Μπάτι και του παππού του, Ντέιβιντ Μπάιτι, οι οποίοι από την Ισπανία όπου έκαναν διακοπές πέρασαν στο Μαρόκο και κατόπιν στα γαλλικά Πυρηναία όπου έμειναν σε διάφορες περιοχές, όπως στην Οντ και την Αριέζ.

Καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση

Επί έξι χρόνια, τα δύο εκ των οποίων στη Γαλλία, το παιδί ζούσε μια «νομαδική» ζωή σε μια «πνευματική» κοινότητα αλλά δεν έμενε ποτέ στο ίδιο μέρος πάνω από μερικούς μήνες, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Στα έξι αυτά χρόνια ο 17χρονος λέει ότι δεν υπέστη καμία σωματική κακοποίηση, όμως υποστηρίζει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά «όταν ήταν μικρός», στην ηλικία των 5 ή 6 ετών, από «κάποιο μέλος» της οικογένειάς του. «Δεν μας είπε περισσότερα», τόνισε ο Λερουά. 

Ο αντεισαγγελέας περιέγραψε έναν νεαρό «έξυπνο και πολύ ήρεμο» που αποφάσισε να το σκάσει αφού η μητέρα του τού ανακοίνωσε ότι σκόπευε να φύγει για τη Φινλανδία. Η γυναίκα πιθανότατα βρίσκεται ήδη στη χώρα αυτή, χωρίς τον παππού, ο οποίος πέθανε πριν από έξι μήνες. 

Ο Άλεξ, που μιλάει μόνο αγγλικά, περπατούσε επί τέσσερις νύχτες, οδεύοντας προς την Τουλούζη, όταν τον εντόπισε, στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ένας νεαρός διανομέας που τον μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα του Σεν Φελίξ Λοραγκέ.

Η υπόθεση της εξαφάνισης του παιδιού ερευνάται από τη βρετανική δικαιοσύνη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top