To Ισραήλ υιοθετεί την 4χρονη Αμπιγκέιλ - Η Χαμάς σκότωσε τους γονείς της

Σήμερα η τελευταία ημέρα ανακωχής ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς

Δείτε το ρεπορτάζ της Αντιόπης Σωτηρίου για την απελευθέρωση της τρίτης ομάδας ομήρων από τη Χαμάς και τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς / Βίντεο από κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Απελευθερώθηκε μετά από 50 ημέρες ομηρίας στα χέρια της Χαμάς η μικρή Αμπιγκέιλ, το κοριτσάκι που είδε τους γονείς του να πέφτουν νεκροί και λίγο αργότερα απήχθη κοντά στο σπίτι της. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει την Αμπιγκέιλ, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι «όλη η χώρα την παίρνει στην αγκαλιά της και θα τη φροντίσει».

Χαμάς: Αγωνία για τη μικρή Αμπιγκέϊλ - Άγνωστο το πότε θα απελευθερωθεί

Το κοριτσάκι που «έκλεισε» τα τέσσερά του χρόνια ενώ κρατείτο από τη Χαμάς, έχει αμερικανική υπηκοότητα. Η Χαμάς σκότωσε τους γονείς της κατά την επίθεση στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. «Δεν έχει πια γονείς, όμως όλη η χώρα την παίρνει στην αγκαλιά της. Θα τη φροντίσουμε», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Έχει υποστεί φρικτό ψυχικό τραύμα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι επιθυμεί την παράταση της ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. 

Ισραήλ - Χαμάς: Σήμερα η τελευταία ημέρα ανακωχής 

Η ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που επέτρεψε την απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων και τη διανομή κάποιων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας που χρειαζόταν απελπιστικά, διανύει σήμερα, Δευτέρα, την τέταρτη και τελευταία ημέρα της, με φόντο συνομιλίες για την παράτασή της.

Ισραηλινοί πανηγυρίζουν για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς / AP Images 

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το ένοπλο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του πως «επιδιώκει την παράταση της ανακωχής πέραν των τεσσάρων ημερών» που προέβλεπε η συμφωνία, με σκοπό να «αυξηθεί ο αριθμός των κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι». Πρόκειται για κάτι που προβλεπόταν στη συμφωνία.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χαμάς εξήγησε ότι το κίνημα «ενημέρωσε τους μεσολαβητές» πως θέλει η ανακωχή να παραταθεί για «δυο ως τέσσερις ημέρες».

Ισραήλ: Απελευθερώθηκε η τρίτη ομάδα ομήρων από τη Χαμάς

Η συμφωνία, που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ -με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ- και τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, προέβλεπε 4ήμερη παύση των εχθροπραξιών, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απελευθέρωση 50 ομήρων από τους 200 και πλέον που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 φυλακισμένων Παλαιστίνιων.

Επανένωση οικογενειών / AP Images 

Από την Παρασκευή, αφέθηκαν ελεύθεροι 39 όμηροι στο πλαίσιο της συμφωνίας και 24 εκτός αυτού του πλαισίου, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που εργάζονταν στο Ισραήλ, καθώς και 117 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, καθώς η συμφωνημένη αναλογία είναι 1 προς 3.

Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία που επιτρέπει την παράταση της ανακωχής, με προϋπόθεση την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα, που θα έχει αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top