Ισραήλ: Αναβλήθηκε η απελευθέρωση ομήρων - Πότε θα ξεκινήσει

Oι συνομιλίες «της τελευταίας στιγμής»

Ισραήλ: Ούτε ανακωχή, ούτε απελευθέρωση ομήρων πριν από την Παρασκευή / Βίντεο από ΕΡΤ

Δε θα υπάρξει ανακωχή του Ισραήλ με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος πριν από την Παρασκευή, έκαναν γνωστό οι ισραηλινές αρχές.

Συμφωνία Ισραήλ- Χαμάς για κατάπαυση του πυρός κι απελευθέρωση 50 ομήρων

Δεν θα υπάρξει «παύση» των μαχών σήμερα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από την ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα», πάντως η έναρξη της απελευθέρωσης κάποιων από αυτούς δεν θα γίνει «πριν από την Παρασκευή», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, Τσάχι Χανέγκμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ισραήλ: Αναβλήθηκε η απελευθέρωση ομήρων - Πότε θα ξεκινήσει

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αναβλήθηκε η απελευθέρωση ομήρων και η ανακωχή / ΑP

Νέο βίντεο τρόμου: Τρέχουν να ξεφύγουν από τη σφαγή στο φεστιβάλ Nova

Η δήλωση και η ανακοίνωση καταγράφονται ενώ η ανακωχή και οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονταν σήμερα. Ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης των πρώτων ομήρων το μεσημέρι, έπειτα από την εφαρμογή της ανακωχής στις 10:00.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μάλιστα προσκαλέσει χθες Τετάρτη το βράδυ δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, σε κέντρο Τύπου αφιερωμένο στην «επιστροφή των ομήρων» από σήμερα το μεσημέρι.

Ισραήλ: Η Shani Louk ήταν στην Ελλάδα τρεις μέρες πριν το μακελειό

Oι συνομιλίες «της τελευταίας στιγμής»

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία προβλεπόταν αρχικά για σήμερα, αναβλήθηκε ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες «της τελευταίας στιγμής» για «τα ονόματα των ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν».

«Το Κατάρ, σε συντονισμό με τους Αιγυπτίους και τους Αμερικανούς, πρόκεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες σήμερα την ώρα έναρξης της εκεχειρίας», διευκρίνισε.

Ήδη, δήλωσε, «υπήρξε (χθες, Τετάρτη) μια ανταλλαγή καταλόγων ονομάτων κρατουμένων από τα δύο στρατόπεδα μέσω των Καταριανών και Αιγύπτιων μεσολαβητών».

Ισραήλ: Αναβλήθηκε η απελευθέρωση ομήρων - Πότε θα ξεκινήσει

Αναβολή απελευθέρωσης ομήρων: Παλαιστίνιος αξιωματούχος έκανε λόγο για συνομιλίες «της τελευταίας στιγμής» για τα ονόματα των Ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν / AP

«Η Χαμάς είναι έτοιμη να συμφωνήσει με όλους τους μηχανισμούς που θα αποφασισθούν. Θα εφαρμόσει αυτόν που θα επιλεγεί», πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος που έχει γνώση για τις διαπραγματεύσεις.

«Οι Καταριανοί, Αιγύπτιοι και Αμερικανοί μεσολαβητές θα φροντίσουν για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και θα σημειώσουν αν υπάρξουν παραβιάσεις. Αυτοί θα είναι οι εγγυητές της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας και των συνομιλιών για να φθάσουμε σ' αυτή».

Το Κατάρ δήλωσε σήμερα πως οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται «με θετικό τρόπο» και πως η συμφωνία της εκεχειρίας «θα εφαρμοσθεί μέσα στις επόμενες ώρες».

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι προβλέπει η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων 

Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, και «παύση» των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους πενήντα ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 Παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους επίσης γυναίκες και παιδιά.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την 47η ημέρα του πολέμου έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η πιο πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ το 1948, με περίπου 1.200 νεκρούς, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με τις αρχές.

Μπάιντεν: Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας

Περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν την ημέρα της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που πήρε το 2007 την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, μικρό παλαιστινιακό θύλακα περίπου 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, υπό ασφυκτική πολιορκία του ισραηλινού στρατού από την 9η Οκτωβρίου, που συμπεριλαμβάνει τη διακοπή του εφοδιασμού με νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Γάζα: Μακελειό σε σχολείο των Ηνωμένων Εθνών - Δεκάδες νεκροί

Στις επιχειρήσεις αντιποίνων του στρατού του Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 Παλαιστίνιοι, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 5.800 και πλέον παιδιά, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top