Ισραήλ: Τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και γιατί τώρα;

Τι είναι η Χαμάς και πόσα χρόνια μαίνεται η κρίση

Ο απεσταλμένος του Star Άρης Λάμπος, εξασφάλισε βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά την επίθεση με ρουκέτες στην πόλη Ασντόντ στο Ισραήλ

Η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ τα ξημερώματα του Σαββάτου αιφνιδίασε τη διεθνή κοινότητα και αναζωπύρωσε την ένταση στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Πώς όμως ξεκίνησε το παλαιστινιακό ζήτημα και γιατί η Χαμάς εξαπέλυσε τώρα τη νέα αυτή επίθεση;

Ισραήλ: Εντοπίστηκαν 1.500 νεκροί μαχητές της Χαμάς

Τι πρέπει να ξέρετε για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή:

Τι είναι η Χαμάς;

Η Χαμάς είναι μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση που έχει τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας. Έχει ορκιστεί την καταστροφή του Ισραήλ και επιδιώκει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Η Χαμάς έχει πολεμήσει πολλές φορές με το Ισραήλ, από το 2007, οπότε και πήρε τον έλεγχο στη Γάζα. 

Ισραήλ: Ζευγάρι Ισραηλινών έκρυψε τα 10 μηνών δίδυμά του πριν πεθάνει

Η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ είναι από τις πιο μεγάλες που έχει δεχθεί η χώρα στην ιστορία της - AP

Η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ είναι από τις πιο μεγάλες που έχει δεχθεί η χώρα στην ιστορία της - AP

Μεταξύ αυτών των πολέμων έχει εκτοξεύσει ή έχει επιτρέψει σε άλλες ένοπλες ομάδες να εκτοξεύσουν χιλιάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ και έχει πραγματοποιήσει διάφορες αιματηρές επιθέσεις. Το Ισραήλ έχει αντεπιτεθεί με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και από το 2007 έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας με το περίφημο τείχος που έχτισε στα σύνορά του για λόγους ασφαλείας. 

Ισραήλ: «Αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει» - Ανοιχτή σε διάλογο η Χαμάς

Ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες διεθνείς δυνάμεις. Την στηρίζει το Ιράν, που τη χρηματοδοτεί και της παρέχει όπλα και στρατιωτική εκπαίδευση. 

Τι είναι η Λωρίδα της Γάζας;

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια έκταση μήκους 41 χλμ και πλάτους 10 χλμ. μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου. Εκεί κατοικούν περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι και θεωρείται μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου. 

Η Χαμάς έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, η οποία είναι αποκλεισμένη εντελώς από το τείχος που έχει σηκώσει το Ισραήλ στα σύνορά του - AP

Η Χαμάς έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, η οποία είναι αποκλεισμένη εντελώς από το τείχος που έχει σηκώσει το Ισραήλ στα σύνορά του - AP

Πώς είναι η ζωή στη Λωρίδα της Γάζας;

Το Ισραήλ ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Γάζα και την ακτογραμμή της. Επίσης ελέγχει ποιος και τι προϊόντα μπορούν να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας από τους συνοριακούς σταθμούς. 

Ισραήλ: Αγωνία για τους αιχμαλώτους - Οι δραματικές εκκλήσεις των γονιών

Περίπου το 80% του πληθυσμού της περιοχής εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια και περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι τρέφονται καθημερινά από συσσίτια. 

Τι είναι η Παλαιστίνη και πότε ξεκίνησε η σύγκρουση με το Ισραήλ;

Η Δυτική Όχθη και η Γάζα, που θεωρούνται παλαιστινιακά εδάφη, όπως επίσης η ανατολική Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ αποτελούσαν από τη Ρωμαϊκή εποχή την Παλαιστίνη. 

Κωδικός «Επισκέπτης»: Πώς η Χαμάς παραπλάνησε το Ισραήλ 

Κατά τη Βίβλο αυτά ήταν επίσης τα εδάφη του εβραϊκού βασιλείου και θεωρούταν από τους Εβραίους η αρχαία πατρίδα τους. 

Το Ισραήλ απάντησε στην επίθεση της Χαμάς με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές - AP

Το Ισραήλ απάντησε στην επίθεση της Χαμάς με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές - AP

Το Ισραήλ αναγνωρίστηκε ως κράτος το 1948, αν και η περιοχή αποκαλείται ακόμα Παλαιστίνη από όσους δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούν επίσης το όνομα Παλαιστίνη αναφερόμενοι στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Γιατί η Χαμάς επιτέθηκε τώρα;

Αν και η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν απροειδοποίητη, έγινε σε μια χρονική στιγμή που η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης είχε αναζωπυρωθεί. 

Βίντεο ντοκουμέντο: Το Star στην πόλη Ασντόντ που έπληξαν ρουκέτες

Τη φετινή χρονιά οι Παλαιστίνιοι θρήνησαν τους περισσότερους νεκρούς στην κατειλημμένη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, κάτι που εξηγεί την επίθεση της Χαμάς. Επίσης η Χαμάς ίσως να ήθελε να πετύχει μια νίκη στο πεδίο της προπαγάνδας επί του Ισραήλ, ώστε να ενισχύσει την απήχησή της στους απλούς Παλαιστινίους. 

Εκτιμάται ότι η Χαμάς θα χρησιμοποιήσει τους αιχμαλώτους που έχει πάρει ως διαπραγματευτικό χαρτί για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ - AP

Εκτιμάται ότι η Χαμάς θα χρησιμοποιήσει τους αιχμαλώτους που έχει πάρει ως διαπραγματευτικό χαρτί για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ - AP

Το γεγονός ότι κατάφερε να πάρει τόσους πολλούς Ισραηλινούς αιχμαλώτους, πιθανόν έχει στόχο να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να απελευθερώσει περίπου 4.500 Παλαιστινίους που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ. 

Εκτιμάται επίσης ότι η επίθεση ενδεχομένως να ενορχηστρώθηκε από το Ιράν, αν και ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας του. 

Ισραήλ: «Η απάντησή μας θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή»

Το Ιράν και η Χαμάς αντιδρούν επίσης στην προοπτική μια ιστορικής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που μπορεί να αποτραπεί αν η απάντηση του Ισραήλ προκαλέσει την εκτεταμένη αντίδραση του Αραβικού κόσμου. 

Πόσο πρωτόγνωρη είναι αυτή η επίθεση;

Η επίθεση του Σαββάτου ήταν από τις πιο φιλόδοξες επιχειρήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι επίσης η πιο σοβαρή επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ στα σύνορά του.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας - AP

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας - AP

Η πρωτοφανής αυτή επίθεση έγινε  μια μέρα μετά από την 50η επέτειο της επίθεσης της Αιγύπτου και της Συρίας το 1973 που σηματοδότησε την έναρξη ενός μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η επέτειος αυτή έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς. 

Απέτυχαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ;

Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ πιάστηκαν στον ύπνο. Οι εσωτερικές υπηρεσίες πληροφορίων, η Μοσάντ, το δίκτυο πρακτόρων της στο εξωτερικό και οι ένοπλες δυνάμεις αιφνιδιάστηκαν από την εισβολή της Χαμάς. 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πλήρη πολιορκία στη Γάζα ανακοίνωσαν οι Αρχές

Το Ισραήλ διαθέτει ένα εκτενές και καλά χρηματοδοτούμενο δίκτυο μυστικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή, με πληροφοριοδότες και πράκτορες ακόμα και μέσα στις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, όπως επίσης στον Λίβανο, στη Συρία και αλλού. 

Κατά μήκος επίσης του τείχους μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ υπάρχουν κάμερες, αισθητήρες επίγειας κίνησης και συχνές περιπολίες από στρατιώτες. 

Η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ έπιασε στον ύπνο τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες - AP

Η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ έπιασε στον ύπνο τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες - AP

Ο φράχτης με το συρματόπλεγμα υποτίθεται ότι ήταν ένα «έξυπνο φράγμα» για να αποτρέψει ακριβώς το είδος της διείσδυσης που έλαβε χώρα σε αυτήν την επίθεση. Ωστόσο, οι μαχητές της Χαμάς απλώς διέσχισαν το δρόμο τους με μπουλντόζες, έκοψαν τρύπες στο σύρμα ή μπήκαν στο Ισραήλ από τη θάλασσα και με αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια;

Ο διοικητής της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ κάλεσε τους Παλαιστίνιους και άλλους Άραβες να συμμετέχουν στην επιχείρηση για να μπει τέλος στην ισραηλινή κατοχή. 

Το ερώτημα τώρα είναι αν οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα. 

Στην Αθήνα οι πρώτοι Έλληνες από το Ισραήλ - «Μπήκαμε σε bomb room»

Για το Ισραήλ είναι πιθανός ένας πόλεμος, ο οποίος όμως θα ανοίξει πολλαπλά μέτωπα. Το χειρότερο σενάριο είναι να εμπλακεί στην κρίση η Χεζμπολάχ, η ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου. Την Κυριακή η οργάνωση εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους εναντίον του βόρειου Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσει θύματα. 

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σε μαζική επιστράτευση και έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γάζας. Έχει ανακοινώσει τέλος πως προετοιμάζει και χερσαία επέμβαση. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top