Στην αμερικανίδα Κλόντια Γκόλντιν το Νόμπελ Οικονομίας 2023

Για τις εργασίες της με θέμα τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας

Νόμπελ Οικονομίας: Στην αμερικανίδα Κλόντια Γκόλντιν το φετινό βραβείο

Στην αμερικανίδα οικονομολόγο Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin) απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας 2023 για τις εργασίες της με θέμα τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Νόμπελ Ειρήνης στην Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί

Φαβορί για το βραβείο, η Κλόντια Γκόλντιν, η τρίτη γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Οικονομίας μετά την Αμερικανίδα Ελινορ Οστρομ (2009) και την Γαλλο-Aμερικανίδα Εστέρ Ντυφλό (2019), «εμβάθυνε την κατανόησή μας για την κατάσταση των γυναικών στην αγορά εργασίας», ανακοίνωσε η επιτροπή του Νόμπελ.

«Οι έρευνες της Κλόντια Γκόλντιν μας έδωσαν μία νέα και συχνά απροσδόκητη οπτική του ιστορικού και σύγχρονου ρόλου των γυναικών στην αγορά εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

«Η Κλόντια Γκόλντιν έψαξε στα αρχεία και συγκέντρωσε δεδομένα άνω των 200 ετών για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που της επέτρεψε να δείξει πώς και γιατί οι διαφορές στην αμοιβή και στο ποσοστό απασχόλησης ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια των χρόνων», σημείωσε η Ράντι Χόλμαρσον της επιτροπής Νόμπελ.

Στον Νορβηγό συγγραφέα Γιον Φόσε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023

Καθηγήτρια στο Χάρβαρντ και ειδικευμένη στην Οικονομική Ιστορία, «ανέδειξε τους κύριους παράγοντες για τις διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες» και τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν κατά τους δύο τελευταίους αιώνες κατά την πρόοδο της εκβιομηχάνισης με την μείωση της γυναικείας απασχόλησης κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα.

Νόμπελ Οικονομίας 2022: Βραβεύτηκαν οι Μπερνάνκι, Ντάιαμοντ και Ντίμπβιγκ

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 50% των γυναικών συμμετέχει στην αγορά εργασίας, έναντι 80% των ανδρών, και οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα και «έχουν λιγότερες πιθανότητες να φθάσουν στην κορυφή της επαγγελματικής κλίμακας», προσκρούοντας στο «γυάλινο ταβάνι», σημείωσε η οικονομολόγος Ράντι Χόλμαρσον.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top