Στον Νορβηγό συγγραφέα Γιον Φόσε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα του

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023: Δόθηκε Στον Νορβηγό Γιον Φόσε

Στον Νορβηγό Γιον Φόσε δόθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023.

Ο Νορβηγός μυθιστοριογράφος και δραματουργός Γιον Φόσε κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023 για τα καινοτόμα έργα και την πρόζα του που δίνουν φωνή στο ανείπωτο.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, απονέμεται από τη Σουηδική Ακαδημία.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του βραβείου ο Γιον Φόσε ανέφερε: «Είμαι συγκλονισμένος και ευγνώμων. Θεωρώ πως είναι μια ανταμοιβή για τη λογοτεχνία που στοχεύει πάνω από όλα να είναι λογοτεχνία, χωρίς άλλη σκέψη».

Γιον Φόσε

Γιον Φόσε / Φωτογραφία αρχείου AP (David Cliff)

Τα σημαντικότερα έργα του Γιον Φόσσε

Ο Γιον Φόσσε σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και δίδαξε στην Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής στο Hordaland. 

Το 1983 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Κόκκινο, μαύρο» και ύστερα ακολούθησαν δεκάδες άλλα μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, δοκίμια και παιδικά βιβλία.

Το 1994 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο «Και δε θα χωρίσουμε ποτέ», που ανέβηκε στην Εθνική Σκηνή του Bergen. Ακολούθησαν τα: «Κάποιος θα έρθει», «Το παιδί», «Το όνομα», για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο 'Ιψεν, «Η νύχτα τραγουδά τα τραγούδια της», «Όνειρο φθινοπώρου», «Μια μέρα καλοκαιριού», «Παραλλαγές θανάτου», «Χειμώνας», «Τόσο όμορφα», «Κορίτσι στον καναπέ» και πολλά άλλα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top