«Νόσος Χ»: Ξεκίνησαν οι δοκιμές για παρασκευή εμβολίων

Πώς η κλιματική αλλαγή εγείρει κινδύνους πανδημίας

Όσα είχε πει  στον ΣΚΑΪ για τη «Νόσο Χ» η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη

Βρετανοί επιστήμονες άρχισαν να εργάζονται στην παρασκευή εμβολίων για τη λεγόμενη «Νόσο Χ», που εικάζεται ότι θα αποτελέσει την επόμενη πανδημία. 

Συναγερμός για νέα θανατηφόρα ασθένεια - Τι είναι η «Νόσος Χ»

Περισσότεροι από 200 ερευνητές στο εργαστήριο Porton Down στο Wiltshire συμμετέχουν στην προσπάθεια παρασκευής εμβολίου. 

Η καθηγήτρια Dame Jenny Harries της Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξήγησε: «Προετοιμαζόμαστε για μια νέα νόσο Χ, από έναν νέο παθογόνο ιό. Αναπτύσσουμε εμβόλια και θεραπευτικά μέσα για να το αντιμετωπίσουμε».

«Η Νόσος Χ είναι σαν να περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό»

Το Κέντρο Ανάπτυξης και Αξιολόγησης Εμβολίων στο Porton Down επικεντρώθηκε αρχικά στην Covid και στη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι νέων παραλλαγών. Αλλά τώρα η εστίαση έχει μετατοπιστεί σε διάφορα παθογόνα υψηλού κινδύνου όπως η γρίπη των πτηνών και το mpox.

«Νόσος Χ»: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον συναγερμό που σήμανε ο ΠΟΥ

Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό, με ποσοστό θνησιμότητας 30%, δείχνει πολλά υποσχόμενο σε πρώιμες δοκιμές και σηματοδοτεί μια πρώιμη επιτυχία κατά τις προσπάθειες παρασκευής του.

Η κλιματική αλλαγή και οι μετακινήσεις πληθυσμού εγείρουν κινδύνους πανδημίας, σημειώνει η καθηγήτρια. «Αυτό που βλέπουμε είναι ένας αυξανόμενος κίνδυνος παγκοσμίως», είπε. «Λόγω της κλιματικής αλλαγής, έντομα όπως τα τσιμπούρια και τα κουνούπια, μετακινούνται εκεί όπου ήταν προηγουμένως κρύο και τώρα έχει όλο και περισσότερη ζέστη» εξήγησε η Dame Jenny Harries. 

Η γρίπη των πτηνών, ειδικά ένα λοιμογόνο στέλεχος H5N1, θεωρείται ότι είναι η κύρια απειλή πανδημίας αυτή τη στιγμή.

Το UKHSA στοχεύει να αναπτύξει ένα εμβόλιο εντός 100 ημερών από την αναγνώριση της δυνατότητας πανδημίας ενός νέου παθογόνου ιού - ένα εξαιρετικά επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα σε σύγκριση με το παρελθόν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top