Δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα με χρήση βλαστοκυττάρων

Εγείρονται σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα

Δημιούργησαν Έμβρυα Με Χρήση Βλαστοκυττάρων

Συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα με χρήση βλαστοκυττάρων δημιούργησαν επιστήμονες, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Guardian. 

Τα πρότυπα αυτά έμβρυα, τα οποία μοιάζουν με εκείνα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης, θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να προσφέρουν πληροφορίες για τις επιπτώσεις των γενετικών διαταραχών και τις βιολογικές αιτίες των επαναλαμβανόμενων αποβολών. 

Μπέρδεψαν τα έμβρυα σε εξωσωματική και τελικά έκαναν ανταλλαγή μωρών

Όμως το επιστημονικό αυτό επίτευγμα εγείρει σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα, καθώς τα έμβρυα που αναπτύσσονται στα εργαστήρια δεν εμπίπτουν στην ισχύουσα νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, ούτε και στη νομοθεσία των περισσότερων χωρών του κόσμου. 

Σύμφωνα με τον Guardian, τα συνθετικά αυτά έμβρυα δεν έχουν καρδιά, ούτε και κάποια πρώιμη μορφή εγκεφάλου. Περιλαμβάνουν όμως κύτταρα που σε μεταγενέστερο χρόνο θα σχημάτιζαν τυπικά τον πλακούντα, τον λεκιθικό ασκό και το ίδιο το έμβρυο. 

Φοβερό! Έμβρυο αναπτυσσόταν μέσα σε αγοράκι 10 μηνών

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε πρότυπα που μοιάζουν με ανθρώπινα έμβρυα μέσω του επαναπρογραμματισμού εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων», εξήγησε εχθές η καθηγήτρια Magdalena Żernicka-Goetz του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, κατά την παρουσίαση της έρευνας στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα των Βλαστοκυττάρων στη Βοστώνη.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες δεν υπάρχει προοπτική κλινικής χρήσης των συνθετικών αυτών εμβρύων στο κοντινό μέλλον, καθώς θα ήταν παράνομο να εμφυτευθούν στη μήτρα μιας ασθενούς. 

Πώς να προετοιμαστείς σωστά για μία υγιή εγκυμοσύνη

Επίσης ακόμα δεν είναι σαφές αν οι συγκεκριμένες «δομές» έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν να ωριμάζουν πέρα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης. 

Αυτό που επιδιώκουν οι επιστήμονες είναι να κατανοήσουν την περίοδο ανάπτυξης των εμβρύων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top