Έκρυθμη η κατάσταση στο Κόσοβο – Σε επιφυλακή ο στρατός της Σερβίας

Αντιδρά η Δύση στην απόφαση της Πρίστινας για παρέμβαση στα δημαρχεία   

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Κόσοβο μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινας να αποκτήσει δια της βίας πρόσβαση σε δημαρχεία στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε δήμους με κατά πλειοψηφία σερβικό πληθυσμό.      

«Βράζει» το Κόσοβο: Σε ενισχυμένη ετοιμότητα ο σερβικός στρατός

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα και κάλεσαν τις αρχές να κάνουν ένα βήμα πίσω ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Καταδικάζουμε την απόφαση του Κοσόβου να αποκτήσει δια της βίας πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κόσοβο παρά την έκκλησή μας για αυτοσυγκράτηση. Καλούμε τις αρχές του Κοσόβου να κάνουν αμέσως πίσω και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση καθώς και να συνεργαστούν στενά με την EULEX (σ.σ. την αποστολή της ΕΕ) και την KFOR (την αποστολή του ΝΑΤΟ) στο Κόσοβο», αναφέρουν οι χώρες αυτές στην κοινή ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Κόσοβο: Αποκλιμακώνεται η ένταση – Αναβάλλεται η απόφαση για τις πινακίδες

«Ανησυχούμε από την απόφαση της Σερβίας να θέσει σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα με το Κόσοβο και καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας την εμπρηστική ρητορική».

Μετακίνηση μονάδων του στρατού αποφάσισε ο πρόεδρος της Σερβίας 

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξαιτίας των επεισοδίων στο βόρειο Κόσοβο, διέταξε μονάδες του στρατού να μετακινηθούν πιο κοντά στα σύνορα, αφού διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στην πόλη Ζβέτσαν. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της πόλης αυτής για να εμποδίσει τον νέο δήμαρχο, που προέρχεται από την αλβανική κοινότητα, να αναλάβει τα καθήκοντά του. Οι Σέρβοι του Κοσόβου είχαν μποϊκοτάρει τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top