Ανησυχούν οι επιστήμονες: Φόβοι για νέες θερμοκρασίες «ρεκόρ»

Πώς επηρεάζουν η υπερθέρμανση των ωκεανών και το φαινόμενο Ελ Νίνιο

Φόβοι Για Νέες Θερμοκρασίες Ρεκόρ Τους Επόμενους Μήνες

Η πρόσφατη, ταχεία θέρμανση των ωκεανών παγκοσμίως έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα με 40°C στην Ισπανία

Τον Απρίλιο, η παγκόσμια επιφάνεια της θάλασσας σημείωσε νέα ρεκόρ θερμοκρασίας: ποτέ δεν έχει ζεσταθεί τόσο πολύ, τόσο γρήγορα και οι επιστήμονες δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Ωστόσο, ανησυχούν ότι, σε συνδυασμό με άλλα καιρικά φαινόμενα, η θερμοκρασία του πλανήτη θα μπορούσε να φτάσει σε ένα ανησυχητικό νέο επίπεδο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα ισχυρό καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο (El Niño) - ένα καιρικό σύστημα που θερμαίνει τον ωκεανό - θα εμφανιστεί επίσης τους επόμενους μήνες.

Οι θερμότεροι ωκεανοί μπορούν να σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή, να οδηγήσουν σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και να ανεβάσουν τη στάθμη της θάλασσας. Είναι επίσης λιγότερο αποτελεσματικοί στην απορρόφηση των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν θέρμανση του πλανήτη.

Τι είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο 

Το Ελ Νίνιο (γνωστό και ως Ελ Νίνο, ισπ: El Niño) είναι το ωκεάνιο φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό  (ακτές του Περού) είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές.

Η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη κατά 3°C περίπου, ενώ η έκταση των θερμών νερών είναι συγκρίσιμη με την έκταση μιας μεγάλης χώρας.

Συμβαίνει κάθε δύο με οχτώ χρόνια, και διαρκεί για έναν χρόνο και εμφανίζεται εδώ και αιώνες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στο φαινόμενο αποδίδονται ως συνέπειες ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό, όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές και τροπικοί κυκλώνες.

Το El Niño διαταράσσει τα καιρικά συστήματα από την κανονική λειτουργία τους, αλλά η απόδοση πολλών ακραίων καιρικών φαινομένων σε αυτό θεωρείται υπερβολή.

Αιτία του φαινομένου η διαταραχή των αληγών δυτικών ανέμων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top