Σεισμός: Ο Ερντογάν χάριζε πρόστιμα σε εργολάβους

75.000 κτίρια χωρίς προδιαγραφές

Ξεχειλίζει η οργή των πολιτών στην Τουρκία για την ανείπωτη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός της Δευτέρας, ενώ πληθαίνουν τα ερωτήματα για το πώς σύγχρονα κτίρια κατέρρευσαν να τραπουλόχαρτα από τα 7,8 Ρίχτερ. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η βιβλική καταστροφή στην Τουρκία οφείλεται αφενός στο μέγεθος του σεισμού και αφετέρου στα «παραθυράκια» που υπήρχαν στην τουρκική νομοθεσία για τις προδιαγραφές ανέγερσης των κτιρίων. 

Σεισμός: Απεγκλωβίστηκε 2 μηνών μωρό μετά από 128 ώρες

Σύμφωνα με έρευνα του BBC, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδινε συχνά… «αμνηστία» στις κατασκευαστικές εταιρείες, γλιτώνοντας πολλές από αυτές από την καταβολή προστίμων για οικοδομές που χτίστηκαν χωρίς να έχουν υιοθετηθεί οι απαιτούμενοι κανονισμοί ασφαλείας και δίχως τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. 

Η κυβέρνηση Ερντογάν χάριζε τα πρόστιμα σε πολλές κατασκευαστικές που έχτιζαν οικοδομές χωρίς να τηρούν τη νομοθεσία - AP

Η κυβέρνηση Ερντογάν χάριζε τα πρόστιμα σε πολλές κατασκευαστικές που έχτιζαν οικοδομές χωρίς να τηρούν τη νομοθεσία - AP

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ πρόκειται για κανονισμούς και νομοθεσία, που ψηφίστηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, με την πιο πρόσφατη να περνά το 2018. 

Σεισμός: Θαύμα στα χαλάσματα – Σώθηκαν δύο γυναίκες μετά από 122 ώρες

Σύμφωνα με τον Πελίν Πινάρ Γκιριτλίογλου, επικεφαλής του τεχνικού επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, μέχρι 75.000 κτίρια που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό σε δέκα επαρχίες της Τουρκίας, έχουν τύχει τέτοιων «αμνηστιών». 

Επίσης έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υποδομών, το 2018, αποκάλυπτε ότι το 50% των κτιρίων στην Τουρκία - δηλαδή περίπου 13.000.000 κτίρια - είχε κατασκευαστεί κατά παράβαση κανονισμών.

Περίπου 75.000 κτίρια από αυτά που κατέρρευσαν είχαν κτιστεί χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές - AP

Περίπου 75.000 κτίρια από αυτά που κατέρρευσαν είχαν κτιστεί χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές - AP

Οι έλεγχοι δε για την εφαρμογή της νομοθεσίας, είναι κάτι παραπάνω από πλημμελείς. 

Η ερευνητική ομάδα του BBC εντόπισε και ερεύνησε την κατάσταση σε τρία κτίρια στη Μαλάτια, την Αντιόχεια και την Αλεξανδρέττα. 

Σεισμός Τουρκία: Καταστράφηκε μια περιοχή όσο η Ελλάδα

Η κατασκευή των συγκεκριμένων διαμερισμάτων είχε ολοκληρωθεί πέρσι, ενώ οι κατασκευάστριες εταιρείες τα «διαφήμιζαν» ως κατοικίες, χτισμένες σύμφωνα με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό και με τα καλύτερα υλικά. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ το 2018, προβλέπονται ειδικές κατασκευές, που θα πρέπει να περιλαμβάνουν ενισχυμένο με ατσαλόβεργες σκυρόδεμα, για τις περιοχές με έντονη σεισμικότητα. Οι κολώνες και οι δοκοί κάθε κτιρίου πρέπει να κατανέμονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσουν τους κραδασμούς ενός σεισμού.

Το 50% των κτιρίων στην Τουρκία έχει χτιστεί κατά παράβαση των κανονισμών - AP

Το 50% των κτιρίων στην Τουρκία έχει χτιστεί κατά παράβαση των κανονισμών - AP

Κανείς ωστόσο δε γνωρίζει εάν οι όροι εφαρμόστηκαν όπως ορίζεται. Οι κατασκευαστές είναι άφαντοι και μόλις τώρα το τουρκικό κράτος δείχνει να κινητοποιείται και να λαμβάνει δραστικά μέτρα, «κυνηγώντας», σε πρώτη φάση, τους εργολάβους. 

Χθες συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο εργολάβος του 12όροφου συγκροτήματος πολυκατοικιών «Αναγέννηση», στην Αντιόχεια της επαρχίας Χατάι, που κατέρρευσε από τους σεισμούς της Δευτέρας.

Σεισμός Τουρκία: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο κατασκευαστής 12όροφου κτιρίου

Σύμφωνα με μαρτυρίες, κτίριο στα Άδανα που έχει καταρρεύσει, είχε υποστεί ζημιές και πριν από 25 χρόνια, αλλά δεν είχε γίνει καμία εργασία μετασκευής του, όπως ορίζουν οι νέοι αντισεισμικοί κανονισμοί.

Εάν λοιπόν τα κτίρια  στις πληγείσες περιοχές είχαν κατασκευαστεί με τις νέες προδιαγραφές, ή αν  είχαν υποστεί μετασκευές, όπως ορίζει ο νόμος, θα είχαν πιθανότατα αντέξει. 

Τώρα ο Ερντογάν, αναζητά τους εργολάβους, κατηγορώντας τους για αμέλεια, ενώ πριν λίγο καιρό τους παρείχε… «αμνηστία», απαλλάσσοντάς τους από τα πρόστιμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top