Ισραήλ: Τουλάχιστον 7 νεκροί από πυροβολισμούς σε συναγωγή

Πολλοί τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση

Μακελειό σημειώθηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ όπου τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ένοπλη επίθεση σε συναγωγή.

Λίγο νωρίτερα, η ισραηλινή υπηρεσία Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ (το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού) έκανε λόγο για τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης έφτασε γύρω στις 20.15, τοπική ώρα, και άνοιξε πυρ έξω από τη συναγωγή, προτού να πέσει και ο ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Στα πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση διακρίνονται πολλά από τα θύματα, ξαπλωμένα στον δρόμο έξω από τη συναγωγή και διασώστες που προσπαθούν να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

ισραηλ επιθεση

Αιματηρή επίθεση στην Ιερουσαλήμ - (AP Photo/Mahmoud Illean)

«Πολλοί τραυματίες από πυροβολισμούς στη συνοικία Νέβε Γιάκοβ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για "τρομοκρατική επίθεση".

«Πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιθέσεις των τελευταίων ετών» εναντίον Ισραηλινών, είπε στην ισραηλινή τηλεόραση ο αρχηγός της αστυνομίας Κόμπι Σαμπτάι.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στη συναγωγή, η οποία σημειώθηκε την ώρα που οι πιστοί παρακολουθούσαν μια τελετή για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος ήταν ένας Παλαιστίνιος κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, 21 ετών, τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν αστυνομικοί όταν προσπάθησε να διαφύγει με αυτοκίνητο. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που προέρχεται από την άκρα δεξιά, πήγε στο σημείο της επίθεσης. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν τρία πτώματα στον δρόμο.

«Άκουσα πολλούς πυροβολισμούς» είπε ένας μάρτυρας, ο 18χρονος φοιτητής Ματανέλ Αλμάλεμ, το σπίτι του οποίου βρίσκεται δίπλα στη συναγωγή.

Η σημερινή επίθεση στη συναγωγή σημειώνεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την προγραμματισμένη περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.

επιθεση ισραηλ

Οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (AP Photo/Mahmoud Illean)

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την «αποκρουστική» επίθεση, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «προφανώς τρομοκρατική ενέργεια». Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι είναι σε επαφή με τις αντίστοιχες ισραηλινές υπηρεσίες και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια τροποποίηση στην περιοδεία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν τις επόμενες ημέρες. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top