Μάτσου Πίτσου: Έκλεισε επ' αόριστον - απεγκλωβίστηκαν 400 τουρίστες

Την Πέμπτη οι αιματηρές διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν στη Λίμα

Το Περού έκλεισε το Μάτσου Πίτσου, το διασημότερο αξιοθέατο της χώρας, καθώς οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και στην πρωτεύουσα, Λίμα. Πάνω από 400 τουρίστες είχαν παγιδευτεί στην αρχαία πόλη, που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 2.400 μέτρων στις Άνδεις.

To Μάτσου Πίτσου

To Μάτσου Πίτσου/ pexels

Περού: Πολιτική κρίση - Κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λίμα

Το Μάτσου Πίτσου είναι μία καλά διατηρημένη πόλη του 15ου αιώνα, που είχε χτίσει η φυλή των Ίνκας. Το 2007 ψηφίστηκε ως ένα από τα νέα Θαύματα του Κόσμου. Πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες ανεβαίνουν τη διαδρομή των Ίνκας κάθε χρόνο για να θαυμάσουν το αξιοθέατο. Η επίσκεψη διαρκεί αρκετές μέρες.

Διαδηλώσεις στη Λίμα

Διαδηλώσεις στη Λίμα/ φωτογραφία ΑΡ

Την Πέμπτη έκλεισαν οι ράγες του τρένου που οδηγούν στο Μάτσου Πίτσου, μετά από ζημιές που προκάλεσαν διαδηλωτές. 148 τουρίστες, καθώς και 270 Περουβιανοί, που είχαν ξεκινήσει τη διαδρομή, δεν είχαν τρόπο διαφυγής. Το Σάββατο το υπουργείο τουρισμού αποφάσισε να κλείσει το αξιοθέατο για την ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και του μνημείου και να μεταφέρει τους επισκέπτες με λεωφορεία. Ανακοίνωσε πως όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια, θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν έναν μήνα αφού τελειώσουν οι διαδηλώσεις ή να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Περού: Δύο νεκροί σε διαδηλώσεις κατά της νέας προέδρου

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μάτσου Πίτσου κλείνει αφήνοντας παγιδευμένους τουρίστες. Τον Δεκέμβριο ελικόπτερα συνέδραμαν για να εκκενωθεί την αρχαία πόλη, όταν και πάλι διαδηλωτές είχαν κλείσει το σιδηρόδρομο και τις άλλες διόδους διαφυγής τοποθετώντας μεγάλους βράχους για εμπόδια.

Τον Δεκέμβριο του 2022 ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις στη νοτιοαμερικάνικη χώρα, όταν ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος του Περού, Pedro Castillo, συνελήφθη και αντικαταστάθηκε από την Dina Boluarte. Ο Castillo προερχόταν από τα λαϊκά στρώματα, ο πρώτος Πρόεδρος του Περού με φτωχές ρίζες από τις Άνδεις. Όταν όμως είδε πως δεν μπορούσε να κυβερνήσει τη χώρα, διέταξε τη διάλυση του Κογκρέσου και εισήγαγε μία κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, κάτι που το Κογκρέσο θεώρησε πραξικοπηματική κίνηση. Οι φτωχότεροι Περουβιανοί αισθάνθηκαν πως ο μόνος τρόπος να ακουστεί η φωνή τους ήταν να επανέλθει στην προεδρία ο Castillo. Ξεκίνησαν διαδηλώσεις στα νότια της χώρας, που την Πέμπτη επεκτάθηκαν και στη Λίμα. Ζητούν νέες εκλογές, την παραίτηση της Boluarte και την απελευθέρωση του Castillo που αντιμετωπίζει κατηγορίες για επανάσταση και συνομωσία.

Διαδηλώσεις στο Περού

Διαδηλώσεις στη Λίμα/φωτογραφία ΑΡ

Τουλάχιστον 55 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις αιματηρές διαδηλώσεις και άλλοι 700 έχουν τραυματιστεί. Η οργή των διαδηλωτών τους οδήγησε στη Λίμα, μετά από ομιλία της νέας Προέδρου που τους κατηγόρησε για πρόκληση βίας, ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσουν προσαγωγές, ενώ ρώτησε από πού λαμβάνουν χρηματοδότηση. Οι διαδηλωτές εξοργισμένοι σήκωσαν πανό που έγραφαν πως «Δε θα ξεχαστεί το αίμα που χύθηκε», φώναζαν «Δολοφόνοι» στους αστυνομικούς και απαντούσαν στα δακρυγόνα με μπουκάλια γεμάτα με πέτρες.

Η Boluarte ανακοίνωσε πως συμφωνεί να γίνουν πρόωρες εκλογές το 2024 (δύο χρόνια πριν τις προγραμματισμένες), αλλά οι διαδηλωτές λένε πως αυτό δεν αρκεί. Δηλώνουν πως δε θα σταματήσουν μέχρι να παραιτηθεί και να ανακοινωθούν νέες εκλογές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top