Έξαρση κορωνοϊού Κίνα: Αυξάνεται η ανησυχία στην Ευρώπη

Την ανάγκη για «κοινή ευρωπαϊκή δράση» επισημαίνει η σουηδική προεδρία

Η Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού από την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα - Βίντεο από Star

Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει η σουηδική προεδρία της ΕΕ. 

Κίνα: «Έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού -Σκεπτικισμός για τα δεδομένα Πεκίνου

Ειδικότερα, η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ. Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σημερινή εικόνα από το αερόδρομιο Charles De Gaulle του Παρισιού στη Γαλλία, όπου ξεκίνησαν οι διαγνωστικοί έλεγχοι για τους ταξιδιώτες από την Κίνα / AP, Aurelien Morissard

«Η Προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει ο Σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας Γιάκομπ Φέρσμεντ. 

 Αυστηροί έλεγχοι και στο Βέλγιο - Αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα

Το Βέλγιο θα αναλύσει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού που προκαλεί τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που λαμβάνονται για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας, καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται στην Κίνα.

Πλεύρης: Η Ελλάδα μπορεί να καλύψει την έλλειψη φαρμάκων με γενόσημα

«Θα είναι άλλο ένα μέσο παρακολούθησης για να επαληθεύουμε ότι τα στοιχεία που λαμβάνουμε από την Κίνα είναι ακριβή», είπε ο Στέφεν Φαν Γκουχτ, του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Κίνα: Χιλιάδες κόσμου γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά εν μέσω νέου κύματος Covid

Οι αρχές αντιλαμβάνονται ότι ορισμένοι επιβάτες που νοσούν από Covid-19 μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες κατά τη διάρκεια της πτήσης, επομένως, το νέο μέτρο δεν έχει ως στόχο να εντοπίζει ασθενείς, αλλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Κίνα, όπως συμπλήρωσε ο Στέφεν Φαν Γκουχτ

Παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα σχετικά με τον κορωνοϊό - Βίντεο από ΕΡΤ

Μάλιστα, το Βέλγιο ζητά από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό εφόσον εμφανίζουν συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την άφιξή τους, ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό. 

Παγώνη: «Ιανουάριος-Φεβρουάριος οι μήνες της γρίπης - Αύξηση κρουσμάτων»

Πάντως, η παγκόσμια ανησυχία κυριαρχεί, με τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως υποχρεωτικά τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρησή τους. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top