«Η σεξουαλική βία όπλο των Ρώσων στον πόλεμο», λέει η Ολένα Ζελένσκα

Ισχυρό μήνυμα από την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας

«Ούτε ο πόλεμος δεν θα μου πάρει μακριά τον άντρα μου», έλεγε η Ολένα Ζελένσκα / Βίντεο αρχείου Star

Η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ολένα, μίλησε για τα σεξουαλικά εγκλήματα πολέμου, επισημαίνοντας ότι αποτελούν όπλο των Ρώσων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αντιδράσεις για τη φωτογράφιση του ζεύγους Ζελένσκι στη Vogue

Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα δήλωσε τη Δευτέρα σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο ότι η βία και τα σεξουαλικά εγκλήματα αποτελούν μέρος του «οπλοστασίου» της Ρωσίας για να «εξευτελίσει τους Ουκρανούς», ζητώντας μια «συνολική απάντηση» από τους ηγέτες ανά τον κόσμο.

Ολένα Ζελένσκα: Εδώ και ένα μήνα μιλάμε μόνο στο τηλέφωνο με τον σύζυγό μου

Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Ολένα Ζελένσκα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τη σύζυγό του Ολένα Ζελένσκα / Φωτογραφία αρχείου AP (Efrem Lukatsky)

«Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι ευκαιρίες των κατακτητών για να ταπεινώνουν τους Ουκρανούς έχουν πολλαπλασιαστεί και δυστυχώς η σεξουαλική βία και τα σεξουαλικά εγκλήματα αποτελούν μέρος του οπλοστασίου τους», τόνισε η Ζελένσκα.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη σεξουαλική βία συστηματικά και ανοιχτά.

Ολένα Ζελένσκα

Η Ολένα Ζελένσκα μίλησε για τη σεξουαλική βία των γυναικών στον πόλεμο της Ουκρανίας / Φωτογραφία AP (Jacob King)

Ολένα Ζελένσκα: «Να αναγνωριστεί η σεξουαλική βία ως έγκλημα πολέμου»

Στη συνέχεια, η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου εστίασε στην ανάγκη να αναγνωριστεί η σεξουαλική βία ως έγκλημα πολέμου: 

Η δραματική έκκληση της Ολένα Ζελένσκα: «Να φιλοξενήσουν τα παιδιά μας»

«Για αυτόν τον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωριστεί αυτό ως έγκλημα πολέμου, προκειμένου να διωχθούν όλοι οι δράστες», τόνισε, πιέζοντας για μια «ολοκληρωτική απάντηση» σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Λονδίνο κατά της σεξουαλικής βίας στον πόλεμο.

Ειλικρινά, ελπίζω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από όλο τον κόσμο για όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή.

Η πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας σε πολέμους διοργανώνεται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο από τη βρετανική κυβέρνηση με εκπροσώπους από όλο τον κόσμο.

Ολένα Ζελένσκα: «Φωνάζω τα ονόματα των νεκρών παιδιών»

Την Παρασκευή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, επισκεπτόμενος το Κίεβο, ανακοίνωσε νέα βοήθεια και «ζωτικής σημασίας υποστήριξη για τις επιζήσασες από επιθέσεις σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό».

Ολένα Ζελένσκα 2

«Η σεξουαλική βία είναι ο πιο σκληρός, πιο κτηνώδης τρόπος απόδειξης κυριαρχίας», είπε η Ολένα Ζελένσκα / Φωτογραφία AP (Michal Dyjuk)

Ολένα Ζελένσκα: «Είναι ο πιο κτηνώδης τρόπος απόδειξης κυριαρχίας»

Για την Ολένα Ζελένσκα, η σεξουαλική βία είναι «ο πιο σκληρός, πιο κτηνώδης τρόπος απόδειξης κυριαρχίας».

«Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί βιασμοί που διαπράττονται από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία», αλλά σύμφωνα με την Ζελένσκα, τα θύματα μιλούν ακόμη λιγότερο από το συνηθισμένο, λόγω του πολέμου, από φόβο ότι οι αυτοί που τους επιτέθηκαν θα επιστρέψουν και θα τα ξαναβιάσουν.

«Αυτή τη στιγμή, το γραφείο του εισαγγελέα ερευνά περισσότερες από 100» υποθέσεις ύποπτων σεξουαλικών εγκλημάτων, είπε η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη υπόθεση που οδήγησε σε δίωξη ήταν αυτή μιας γυναίκας που βιάστηκε από στρατιώτες που μόλις είχαν σκοτώσει τον σύζυγό της.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου, κατέληξε η Ζελένσκα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top