Φέτερμαν: «Θα στηρίξω τους Ορθόδοξους. Να γίνει Μουσείο η Αγία Σοφία»

Τι έλεγε ο νέος γερουσιαστής της Πενσυλβάνια για την Τουρκία

Φέτερμαν: Τι Έλεγε Ο Γερουσιαστής Για Τουρκία Και Αγία Σοφία

Η απόλυτη ανατροπή με την εκλογή του Τζον Φέτερμαν στην έδρα για την Πενσυλβάνια έγινε στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ. Ο νέος γερουσιαστής έχει δηλώσει ανοιχτά την αγάπη του για την ελληνοαμερικανική κοινότητα και ότι θα υποστηρίξει «τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία».

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ–Τζο Μπάιντεν: «Θέλω να είμαι ξανά υποψήφιος το 2024»

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την έδρα της Γερουσίας για την Πενσυλβάνια αφού ο υποψήφιος τους Τζον Φέτερμαν είχε μια απροσδόκητη επιτυχία έναντι του Τουρκοαμερικανού τηλεοπτικού γιατρού και Ρεπουμπλικανό υποψήφιου, Δρ Μεχμέτ Οζ, ο οποίος ήταν και το φαβορί για τη νίκη.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Φέτερμαν προηγήθηκε του Οζ 49,4% έναντι 48,1%, με περιθώριο περίπου 66.000 ψήφων και η νίκη Φέτερμαν αποτελεί ένα αποφασιστικό πλήγμα στη μάχη για τον έλεγχο της άνω αίθουσας του Κογκρέσου.

Ο Φέτερμαν θα διαδεχθεί τον συνταξιούχο γερουσιαστή του GOP Pat Toomey, μεταφέροντας μια έδρα στη Γερουσία που κατέχεται από τους Ρεπουμπλικάνους στα χέρια των Δημοκρατικών.

Φέτερμαν

Η απόλυτη ανατροπή με την εκλογή του Τζον Φέτερμαν στην έδρα για την Πενσυλβάνια - AP Photo/Gene J. Puskar

Η νίκη του αποτελεί, όμως, και μια ήττα για την προώθηση των συμφερόντων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κογκρέσο, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Μεχμέτ Οζ είναι στενός φίλος του Ερντογάν.

Η στήριξη Φέτερμαν στην Ελληνική Ορθοδοξία - Τι έλεγε για την Αγιά Σοφιά

Ο Τζον Φέτερμαν τον Οκτώβριο είχε εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες του για την Τουρκία, υποστηρίζοντας σθεναρά τις θρησκευτικές ελευθερίες.

«Μια περιοχή με ιδιαίτερη ανησυχία για εμένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου δικομματικοί Αμερικανοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία στην πνευματική κεφαλή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας -και σε πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

Μάλιστα, αναφερόμενος προσωπικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη είχε πει χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη».

Ακόμα, ο Τζον Φέτερμαν είχε δηλώσει ανοιχτά ότι θα στηρίξει τους Ελληνορθόδοξους και ότι η Αγιά Σοφιά πρέπει να γίνει ξανά μουσείο:  «Ως γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην εκκλησία, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και να υπάρξει επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης», είχε επισημάνει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top