Το Twitter παίρνει πίσω απολυμένους και το Facebook ετοιμάζει απολύσεις

Στα «χνάρια» του Έλον Μασκ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Meta: Μαζικές Απολύσεις Σε Facebook Και Instagram

Μετά τον Έλον Μασκ που προχώρησε σε απολύσεις του μισού προσωπικού του Twitter, και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αναμένεται να προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες σε Facebook και Instagram, σύμφωνα με δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, πολλοί απολυμένοι εργαζόμενοι του Twitter κλήθηκαν να επιστρέψουν στις δουλειές του λίγες ώρες μετά...

Έλον Μασκ: Θα λάβουν αμοιβή τριών μηνών οι απολυμένοι από το twitter    

Ο όμιλος Meta (Facebook, Instagram) αναμένεται να ανακοινώσει τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων του από την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, καθώς αρκετές εταιρείες του τεχνολογικού τομέα διώχνουν μέρος του προσωπικού τους εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ενδέχεται να πρόκειται για το σχέδιο απολύσεων με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κλάδο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, αφού η πανδημία οδήγησε σε αύξηση των εσόδων, αλλά και του προσωπικού, των επιχειρήσεων του τομέα.

Ο όμιλος Meta απασχολούσε κάπου 87.000 εργαζόμενους σε παγκόσμια κλίμακα την 30ή Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παρουσίασης των απογοητευτικών αποτελεσμάτων χρήσης τριμήνου, ο επικεφαλής του ομίλου Μαρκ Ζούκερμπεργκ είπε πως το προσωπικό δε θα αυξηθεί πριν από τα τέλη του 2023, αντίθετα αναμένεται να μειωθεί ελαφρά.

Κατά της πηγές της WSJ, το σχέδιο των απολύσεων αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη· θα είναι το πρώτο στην ιστορία του γίγαντα των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και θα αφορά «πολλές χιλιάδες» εργαζόμενους.

Η μεγάλη πτώση των αριθμών του Meta «φέρνει» απολύσεις

Ο όμιλος Meta είδε τα καθαρά κέρδη του να καταρρέουν στα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο (-52% σε ετήσια βάση).

«Αντιμετωπίζουμε ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον, αυξημένο ανταγωνισμό, προβλήματα στη διαφημιστική στόχευση και μεγεθυνόμενα κόστη για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις μας, όμως πρέπει να πω πως τα προϊόντα μας έχουν τη δυνατότητα να τα πάνε καλύτερα από ό,τι υποδεικνύουν ορισμένα σχόλια», καθησύχαζε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στα τέλη Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με αναλυτές.

Όμως η μετοχή του καλιφορνέζικου ομίλου υπέστη πτώση 24,56% την επομένη στη Wall Street.

Meta

Ο όμιλος Meta ετοιμάζει μαζικές απολύσεις σε Facebook και Instagram / Φωτογραφία associated press (Tony Avelar)

Σε έναν χρόνο, ο όμιλος Meta έχει απολέσει κεφαλαιοποίηση 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο όμιλος προκαλεί ανησυχία στις αγορές από την αρχή της χρονιάς, όταν ανακοίνωσε πως για πρώτη φορά χάνει χρήστες στη βασική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οι δαπανηρές επενδύσεις για την οικοδόμηση του «metaverse» («μετασύμπαντος»), που παρουσιάζεται ως το μέλλον του διαδικτύου, δεν καθησυχάζουν τους επενδυτές, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη δυνατότητα του ομίλου να αντλήσει αξιόλογα έσοδα από αυτό το παράλληλο εικονικό σύμπαν.

Το Twitter καλεί πίσω κάποιους από τους απολυμένους εργαζόμενους

Την ίδια ώρα, μπάχαλο επικρατεί στον εργασιακό χώρο του Twitter. Λίγες ώρες μετά την απόλυση δεκάδων εργαζόμενων, κάποιοι από αυτούς έλαβαν ενημέρωση ότι... πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι από αυτούς κλήθηκαν να επιστρέψουν, καθώς απολύθηκαν... κατά λάθος.

Άλλοι αφέθηκαν να φύγουν προτού η διοίκηση συνειδητοποιήσει ότι η δουλειά και η εμπειρία τους μπορεί να είναι απαραίτητες για τη δημιουργία των νέων χαρακτηριστικών που οραματίζεται ο Μασκ, ανέφεραν πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν συζητώντας προσωπικές πληροφορίες.

Μαζικές απολύσεις σε εταιρίες «κολοσσούς»

Την περασμένη Πέμπτη, δυο εταιρίες της Κοιλάδας του Πυριτίου, η Stripe και η Lyft, ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν σε απολύσεις ευρείας κλίμακας, ενώ ο κολοσσός των λιανικών απολύσεων Amazon πάγωσε τις προσλήψεις.

Οι πλατφόρμες, το οικονομικό μοντέλο των οποίων βασίζεται στα διαφημιστικά έσοδα, πλήττονται από τις περικοπές της διαφημιστικής δαπάνης, εν μέσω του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top