Κίνα: Πέθανε 3χρονο αγοράκι λόγω των αυστηρών περιορισμών για τον κορωνοϊό

Το περιστατικό έχει προκαλέσει την οργή του κόσμου

Ο θάνατος ενός 3χρονου αγοριού μετά από ύποπτη διαρροή αερίου σε κλειστό συγκρότημα κατοικιών στη βορειοδυτική Κίνα έχει προκαλέσει νέο κύμα οργής για την αυστηρή πολιτική της χώρας για μηδενικό Covid-19.

Κορωνοϊός: Στη Σαγκάη ξεκίνησε η χορήγηση εισπνεόμενων εμβολίων

Ο πατέρας του αγοριού ισχυρίστηκε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι εργαζόμενοι για τον Covid-19 προσπάθησαν να τον αποτρέψουν από το να φύγει από το συγκρότημα τους στο Λανζού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γκανσού, για να αναζητήσει θεραπεία για το παιδί του προκαλώντας καθυστέρηση που πιστεύει ότι αποδείχθηκε μοιραία.

Μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον πατέρα την Τετάρτη σχετικά με τον θάνατο του γιου του αντιμετωπίστηκε με μια έκρηξη δημόσιας οργής και θλίψης, με πολλά σχετικά hashtags να συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές την επόμενη μέρα στο Weibo, την κινεζική πλατφόρμα που μοιάζει με Twitter. «Τρία χρόνια πανδημίας ήταν όλη του η ζωή», έγραφε ένα δημοφιλές σχόλιο.

Είναι η πιο πρόσφατη τραγωδία που πυροδότησε μια αυξανόμενη αντίδραση ενάντια στην αμείλικτη πολιτική μηδενικού COVID-19 της Κίνας, η οποία συνεχίζει να ανατρέπει την καθημερινή ζωή με αδιάκοπα lockdown, καραντίνες και εντολές μαζικών δοκιμών, ακόμη και όταν ο υπόλοιπος κόσμος προχωρά από την πανδημία.

Πολλές παρόμοιες περιπτώσεις αφορούσαν ανθρώπους που πέθαναν αφού τους αρνήθηκαν την άμεση πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια των lockdown - παρά την επιμονή των Κινέζων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη Xi Jinping, ότι οι πολιτικές της χώρας σχετικά με τον COVID «βάζουν τους ανθρώπους και τις ζωές τους πρώτα».

Κλειστή για ένα μήνα

Μεγάλα τμήματα της Λανζού, συμπεριλαμβανομένης της γειτονιάς όπου ζει η οικογένεια του αγοριού, έχουν αποκλειστεί από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο πατέρας του αγοριού είπε ότι η γυναίκα του και το παιδί του αρρώστησαν γύρω στο μεσημέρι της Τρίτης, δείχνοντας σημάδια δηλητηρίασης από αέρια. Η κατάσταση της μητέρας βελτιώθηκε μετά την ΚΑΡΠΑ από τον πατέρα, αλλά το αγόρι έπεσε σε κώμα, σύμφωνα με την ανάρτηση του άνδρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πατέρας είπε ότι έκανε πολλές προσπάθειες να καλέσει τόσο ασθενοφόρο όσο και αστυνομία, αλλά δεν κατάφερε να περάσει. Είπε ότι στη συνέχεια πήγε να ζητήσει βοήθεια από εργαζομένους με COVID που εφάρμοζαν το lockdown στο συγκρότημα τους, αλλά απορρίφθηκε. 
Του είπαν να ζητήσει βοήθεια από αξιωματούχους στην κοινότητά του ή να συνεχίσει να καλεί ο ίδιος ασθενοφόρο.

Ωστόσο ο ίδιος αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι του ζήτησαν να δείξει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ COVID, αλλά δεν μπορούσε να το κάνει καθώς δεν είχαν πραγματοποιηθεί δοκιμές στο συγκρότημα τις προηγούμενες 10 ημέρες.

Ο ίδιος απελπισμένος μετέφερε τον γιο του έξω, όπου ένας κάτοικος κάλεσε ένα ταξί για να τους πάει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, ήταν πολύ αργά όταν έφτασαν και οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν τον γιο του.«Το παιδί μου μπορεί να είχε σωθεί αν το πήγαιναν νωρίτερα στο νοσοκομείο», έγραψε. Σύμφωνα με διαδικτυακούς χάρτες, το νοσοκομείο απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα (1,86 μίλια) από το σπίτι του αγοριού 10 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Σαγκάη: «Πέθαναν» ασθενή με κορωνοϊό - Τον έβαλαν σε σακούλα ενώ ζούσε

Ο πατέρας ισχυρίστηκε στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η αστυνομία δεν εμφανίστηκε παρά μόνο αφού μετέφερε τον γιο του στο νοσοκομείο. Ωστόσο, η τοπική αστυνομία ανέφερε σε δήλωση αργά την Τρίτη ότι έσπευσε αμέσως στο σημείο αφού έλαβε κλήση για βοήθεια από το κοινό και βοήθησε να στείλουν δύο άτομα, μεταξύ των οποίων το παιδί, στο νοσοκομείο 14 λεπτά αργότερα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφερε ότι το παιδί πέθανε από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα και η μητέρα παρέμενε στο νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση - αλλά δεν αναφέρθηκε εάν τα μέτρα καραντίνας καθυστέρησαν τη θεραπεία τους.

Απαίτηση για απαντήσεις

Ο θάνατος του αγοριού φούντωσε επίσης την οργή των κατοίκων της περιοχής. Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατοίκους να διαδηλώνουν στους δρόμους για να ζητήσουν απάντηση από τις αρχές.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top