Μ. Βρετανία: Ο πολυεκατομμυριούχος Σούνακ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός

Ο «εν αναμονή» πρωθυπουργός είναι παιδί Ινδών μεταναστών

Ο Ρίσι Σούνακ είναι έτοιμος να αναλάβει την πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας - Βίντεο από STAR

Ο Ρίσι Σούνακ φαίνεται έτοιμος να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, αφού ο αντίπαλός του και πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέσυρε την υποψηφιότητά του, παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί πλέον να κρατήσει ενωμένο το συντηρητικό κόμμα, έπειτα από μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Ο 42χρονος Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών, πιθανόν να οριστεί νέος αρχηγός του κόμματος ακόμα και σήμερα αντικαθιστώντας τη Λιζ Τρας και να γίνει έτσι ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες. 

Βρετανία: Αποσύρεται ο Τζόνσον από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας

Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής θα αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις: να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα με μείωση των δαπανών, καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας και του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Ο Ρίσι Σούνακ θα προεδρεύει ενός κόμματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες περνούσε από τη μία κρίση στην άλλη και είναι βαθιά πολωμένο ιδεολογικά, ενώ θα ηγείται μιας χώρας οι πολίτες της οποίας είναι εξοργισμένοι με τους πολιτικούς της.

Ο Ρίσι Σούνακ νέος πρωθυπουργός της Αγγλίας

Έτοιμος να γίνει ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας σε λιγότερο από δύο μήνες ο Ρίσι Σούνακ / AP

Ο Σούνακ θα πρέπει πρώτα να επικρατήσει της άλλης υποψήφιας στην κούρσα, της Πένι Μόρντοντ, η οποία αγωνίζεται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 100 βουλευτών στη σημερινή ψηφοφορία. Μέχρι στιγμής, η Μόρντοντ, η οποία είναι πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη περίπου 25 πολιτικών. Περισσότεροι από 150 έχουν στηρίξει τον Σούνακ. Αν η Μόρντοντ δεν πετύχει το απαιτούμενο όριο, ο Σούνακ θα γίνει πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον αποχαιρετά τον κόσμο έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ νούμερο 10

Ο Μπόρις Τζόνσον απέσυρε την υποψηφιότητά του / AP

Εάν πάντως μείνουν δύο υποψήφιοι, τότε θα ακολουθήσει online ψηφοφορία μεταξύ των χιλιάδων μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής. 

Βρετανία: Επισήμως υποψήφιος ο Ρίσι Σούνακ-Υπογραφές μαζεύει ο Τζόνσον

«Δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο. Μιλάει με συναδέλφους όλο το πρωί», δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο υπουργός Εσωτερικών Γκραντ Σαπς, ο οποίος είναι υποστηρικτής του Σούνακ.

Ποιος είναι ο Σούνακ, ο νέος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας 

Ο Σούνακ βρέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στα 39 του χρόνια, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατά την έλευση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα, θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα άδειας άνευ αποδοχών για να υποστηρίξει εκατομμύρια εργαζόμενους στη διάρκεια των πολλαπλών λοκντάουν.

Μ. Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας - 44 ημέρες κράτησε η θητεία της

Αν ο Σούνακ βγει νικητής, τότε θα γίνει ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκατομμύρια Βρετανοί παραλείπουν γεύματα, λόγω της αύξησης των τιμών

Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σούνακ φοίτησε στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι, κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ν.Ρ Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτή του ινδικού κολοσσού της πληροφορικής Infosys Systems, ενώ εργάστηκε και στην Goldman Sachs ως αναλυτής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top