Μ. Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας - 44 ημέρες κράτησε η θητεία της

«Δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή για την οποία εκλέχθηκα»

Η Λιζ Τρας απευθύνεται στον βρετανικό λαό και ανακοινώνει την παραίτησή της - Βίντεο από Reuters

Η πρωθυπουργός της ΒρετανίαςΛιζ Τρας παραιτήθηκε μόλις έξι εβδομάδες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της, στον απόηχο της ανακοίνωσης του οικονομικού της προγράμματος που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και δίχασε το Συντηρητικό κόμμα.

Η ψηφοφορία για την επιλογή του επόμενη ηγέτη θα διενεργηθεί την επόμενη εβδομάδα. Η θητεία της Τρας σαν πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας είναι η μικρότερη στην ιστορία της χώρας.

«Αναγνωρίζω, δεδομένης της κατάστασης ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή για την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό Κόμμα» είπε η Λιζ Τρας στο μήνυμα που απηύθυνε στον βρετανικό λαό έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Λιζ Τρας παραίτηση

Η Λιζ Τρας ανακοινώνει στον βρετανικό λαό πως παραιτείται - (AP Photo/Alberto Pezzali)

Ανέλαβε τα καθήκοντά της «σε περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον εξήγησε πως έχει ήδη συνομιλήσει με τον Βασιλιά Κάρολο Γ' και τον ενημέρωσε πως παραιτείται από ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος.

«Αναγνωρίζω, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με βάση την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό κόμμα. Ως εκ τούτου μίλησα στον βασιλιά για να τον ενημερώσω ότι παραιτούμαι από τη θέση του επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος», είπε η Τρας.
 

Βρετανία:«Τρίζει η καρέκλα» της Λιζ Τρας - Θα απευθυνθεί στον βρετανικό λαό

Η Τρας συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής της «Επιτροπής 1922», σερ Γκράχαμ Μπρέιντι και συμφώνησαν να γίνει η εκλογή του νέου ηγέτη την ερχόμενη εβδομάδα, με την Τρας να δηλώνει πως θα παραμείνει στη θέση της μέχρι την εκλογή του διαδόχου της.

«Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξει μια εκλογή ηγεσίας που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι παραμένουμε σε ένα μονοπάτι εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και ότι διατηρούμε την οικονομική σταθερότητα και εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

τρας συζυγος

Η Λιζ Τρας με τον σύζυγό της Χιου Ο΄Λίρι (AP Photo/Alberto Pezzali)

Ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, μετά την παραμονή της στην εξουσία για μόλις 45 ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, της Mirror και του BBC, ο Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Οικονομικών δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Πιθανοί υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής είναι ο Ρίσι Σουνάκ, η Πένι Μόρντοντ και η παραιτηθείσα χθες υπουργός εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμανενώ δεν αποκλείουν επιστροφή-σοκ του Μπόρις Τζόνσον που κάνει διακοπές στην Καραϊβική.

βρετανια στοιχηματα

Τα στοιχήματα για νέο πρωθυπουργό έχουν ήδη αρχίσει στη Μεγάλη Βρετανία (AP Photo/Alberto Pezzali)

Το χρονικό των τελευταίων χαοτικών ημερών της κυβέρνησης Τρας

Τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί της Τρας είχαν παραιτηθεί ο ένας μετά τον άλλον ενώ δώδεκα βουλευτές των Τόρηδων είχαν καλέσει δημοσίως την Τρας να παραιτηθεί.

Σήμερα συνεδρίασε εκτάκτως η «Επιτροπή 1922» με επικεφαλής τον σερ Γκράχαμ Μπρέιντι και αποφάσισε για το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού την ώρα που στο γραφείο του είχε δεχθεί δεκάδες επιστολές συντηρητικών  που ζητούν την απομάκρυνσή της.

Λιζ Τρας: Καρατόμησε τον υπουργό Οικονομικών για να σώσει την κυβέρνησή της

Χθες σε μία επώδυνη συνεδρίαση ερωτήσεων στον πρωθυπουργό η Λιζ Τρας δήλωσε «μαχήτρια» υπό το κράτος των επιθέσεων και των γιουχαϊσμάτων της Βουλής των Κοινοτήτων.

Παράλληλα λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του υπουργού των Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ, παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, που ανήκει στην δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top