Βρετανία:«Τρίζει η καρέκλα» της Λιζ Τρας - Θα απευθυνθεί στον βρετανικό λαό

Βραδιά χάους στο βρετανικό κοινοβούλιο

«Είμαι μαχήτρια, δεν παραιτούμαι» είπε η Λιζ Τρας εν μέσω γιουχαϊσμάτων στη Βουλή των Κοινοτήτων - Βίντεο από Reuters

Ύστερα από μόλις έξι εβδομάδες που βρίσκεται στην εξουσία η πρωθυπουργός της ΒρετανίαςΛιζ Τρας είναι σε δεινή θέση καθώς οι υπουργοί της παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον ενώ μέχρι στιγμής δώδεκα βουλευτές των Τόρηδων έχουν καλέσει δημοσίως την Τρας να παραιτηθεί.

Σε λίγο η Λιζ Τρας αναμένεται να απευθυνθεί στον βρετανικό λαό σε έκτακτες δηλώσεις έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η «Επιτροπή 1922» με επικεφαλής τον σερ Γκράχαμ Μπρέιντι ώστε να αποφασίσει για το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού την ώρα που στο γραφείο του έχει δεχθεί δεκάδες επιστολές συντηρητικών  που ζητούν την απομάκρυνσή της.

Χθες σε μία επώδυνη συνεδρίαση ερωτήσεων στον πρωθυπουργό η Λιζ Τρας δήλωσε «μαχήτρια» υπό το κράτος των επιθέσεων και των γιουχαϊσμάτων της Βουλής των Κοινοτήτων.

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του υπουργού των Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ, ήταν η σειρά της υπουργού Εσωτερικών, της Σουέλα Μπράβερμαν, που ανήκει στην δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, να παραιτηθεί.

Αντικαταστάθηκε από τον Γκραντ Σαπς, πρώην υπουργό Μεταφορών της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, σε μία ακόμη κίνηση ανοίγματος προς τους πολιτικούς αντιπάλους της πρωθυπουργού στην κούρσα για την Ντάουνινγκ Στριτ, αφού είχε υποστηρίξει τον Ρίσι Σουνάκ για την ηγεσία των Τόρις.

Αν και η ίδια η υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε την χρησιμοποίηση του προσωπικού ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου για την αποστολή επίσημων εγγράφων για να ατιολογήσει την παραίτησή της, ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται στις μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στις δύο γυναίκες για την μετανάστευση.

Βρετανία: Μετά τη συγγνώμη της η Λιζ Τρας, πρέπει να πείσει ότι είναι ικανή

Στη συνέχεια ακολούθησε μια βραδιά «χάους» στο βρετανικό Κοινοβούλιο κατά την ψηφοφορία για το fracking (την υδραυλική εξόρυξη φυσικού αερίου), όταν βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αρνήθηκαν να ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την άρση του μορατόριου για το fracking, παρά τις απειλές για πειθαρχικές κυρώσεις, αφού η Ντάουνινγκ Στριτ είχε απαιτήσει κομματική πειθαρχία.

Η υπουργός Μεταφορών Αν-Μαρί Τρεβελιαν, η οποία είχε σήμερα την αποστολή υπεράσπισης της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης, επιβεβαίωσε στο Sky News ότι θα ληφθούν τα ενδεδειγμένα πειθαρχικά μέτρα κατά των υπουργών που παραβίασαν την κομματική πειθαρχία, αν αποδειχθεί ότι δεν είχαν δικαιολογία για την στάση τους.

«Χάος»: η λέξη καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα για να απεικονίσει την χθεσινή εφιαλτική ημέρα.

Για την Sun, η Λιζ Τρας έχει συντριβεί. Το κύρος της έχει καταρρακωθεί έπειτα από την χθεσινή χαώδη ημέρα, γράφει το βρετανικό ταμπλόιντ προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».

«Η πραγματικότητα της εξουσίας της Λιζ Τρας ήταν εύθραυστη (...) αλλά πλέον είναι καταδικασμένη», γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου των Times.

«Η Λιζ Τρας πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν», έγραψε ο πρώην υπουργός και μέχρι πρόσφατα ένθερμος υποστηρικτής της Ντέιβιντ Φροστ σε άρθρο του στην Daily Telegraph.

Ο βουλευτής Κρίσπιν Μπλαντ δήλωσε το πρωί στο BBC ότι «χρειάζεται σήμερα κιόλας μία αλλαγή για να σταματήσει αυτή η κακοφωνία και για να δοθεί στην χώρα μας η κυβέρνηση που χρειάζεται».

Παράλληλα, άλλη μία βουλευτής των Τόρις, η Σέριλ Μάρεϊ, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε στην Επιτροπή 1922 επιστολή έκφρασης δυσπιστίας προς την Λιζ Τρας.

Λιζ Τρας: Καρατόμησε τον υπουργό Οικονομικών για να σώσει την κυβέρνησή της


Για τους συντηρητικούς, το διακύβευμα είναι τώρα να βρουν έναν διάδοχο ικανό να συσπειρώσει το κόμμα και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε μία χώρα η οποία, πέρα από το πολιτικό χάος, υφίσταται μία σημαντική οικονομική και κοινωνική κρίση με έναν πληθωρισμό που έφθασε το 10,1%, για πρώτη φορά σε 40 χρόνια.

Η έξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο εξαρτάται ακριβώς από την ικανότητα επιλογής διαδόχου, αλλά οι διαφορετικές τάσεις στις τάξεις του κόμματος δεν έχουν συμφωνήσει, την ώρα που πολλά ονόματα κυκλοφορούν, όπως του Ρίσι Σουνάκ, του Τζέρεμι Χαντ, της Πένι Μόρντοντ, αλλά ακόμη και του Μπόρις Τζόνσον.

Εν αναμονή, το Εργατικό Κόμμα συνεχίζει να πετάει στις δημοσκοπήσεις και ο ηγέτης του, ο Κιρ Στάρμερ, θα μιλήσει σήμερα ενώπιον της Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων την στιγμή που επικρατεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή εξαιτίας της κρίσης του κόστους διαβίωσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top