Politico: Η ΕΕ λέει «όχι» σε πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η αντιπρόταση της Ευρώπης και ο ρόλος της Γερμανίας

Η Ελλάδα στηρίζει το αίτημα για πλαφόν στο φυσικό αέριο 

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αψηφώντας τις εκκλήσεις 15 χωρών της ΕΕ και τις διαφωνίες στο ίδιο της το σώμα, αποφάσισε να μην προτείνει νομοθεσία για ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου

Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής Ditte Juul-Jørgensen είχε αναλάβει να μεταφέρει την είδηση σε συνάντηση πρεσβευτών την Τετάρτη. Αντί για ανώτατο όριο, είπε η Juul-Jørgensen στους εξοργισμένους πρεσβευτές, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα «non paper» με προτάσεις για κοινές αγορές. 

Nord Stream: Υποβρύχια drones ή δύτες έκαναν το σαμποτάζ στους αγωγούς;

Μετά την ανακοίνωση της Juul-Jørgensen, ένας πρέσβης πήρε τον λόγο και δήλωσε ότι η υποσχόμενη πρόταση της Επιτροπής ήταν στην πραγματικότητα ένα non non paper. 

«Είναι ένα non paper για την Επιτροπή, αλλά είναι ένα μη-μη-έγγραφο για τα κράτη μέλη, επειδή δεν υπάρχει ακόμη, και είναι ένα non paper επειδή δεν εισάγει στην πραγματικότητα νέες λύσεις», είπε. 

Φόβοι για δολιοφθορά στον Nord Stream – Θα απαντήσει «σκληρά» η Ευρώπη

Τρεις διπλωμάτες δήλωσαν στο Politico ότι το Βερολίνο ειδικότερα έχει προειδοποιήσει τη φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς φοβάται ότι από τη στιγμή που μια πρόταση είναι στο τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να τη «σκοτώσει» στο Συμβούλιο. 

Η Γερμανία, με τις βαθύτερες τσέπες της, μπόρεσε να ξεπεράσει τους γείτονές της για να εξασφαλίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου που θα χρειαστεί για τον χειμώνα. Ο συνασπισμός συζητά τώρα μια εθνική επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου για να μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές. 

Πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου ζητά η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες της ΕΕ

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι αν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς στον πλειοδότη. 

Η Γερμανία έχει μεταβάλει αυτές τις δυνάμεις της αγοράς με ένα σύστημα επιδοτήσεων για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

«Μάχη» της Ελλάδας για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν επίσης σε αύξηση της κατανάλωσης - ένας τοξικός συνδυασμός που πιθανόν να είχε σαν αποτέλεσμα ελλείψεις, προειδοποιούν αξιωματούχοι. 

Ιδανική λύση; Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα ενός ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί με κοινές αγορές - καθώς οι χώρες της ΕΕ δε θα υπερβαίνουν πλέον η μία την άλλη και δε θα ανεβάζουν τις τιμές. 

Φυσικό αέριο: Επιστολή σε Κομισιόν από Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία

Είτε πρόκειται για ανώτατο όριο τιμών είτε για κοινές αγορές, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο - οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα μοιραστούν τις αγορές φυσικού αερίου μεταξύ τους. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των χωρών που έχουν την πολυτέλεια να υπερκαλύπτουν τις άλλες.

Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top