Nord Stream: Υποβρύχια drones ή δύτες έκαναν το σαμποτάζ στους αγωγούς;

Η αντίδραση της Ρωσίας

Φουντώνουν τα σενάρια για διαρροές στον Nord Stream - Βίντεο από Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Συνεχίζεται το θρίλερ με τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Δολιοφθορά «βλέπουν» Ευρώπη και ΗΠΑ σχετικά με τις τρεις διαρροές των γραμμών των αγωγών.

Aναλυτές και εμπειρογνώμονες θεωρούν πιθανό το σαμποτάζ καθώς οι διαρροές σημειώθηκαν σε διεθνή ύδατα κι όχι εντός νατοϊκού εδάφους άρα ως αποτέλεσμα μια προσεκτικά σχεδιασμένης ενέργειας.

Φόβοι για δολιοφθορά στον Nord Stream – Θα απαντήσει «σκληρά» η Ευρώπη

Από την πλευρά της η Ρωσία αντέδρασε άμεσα καθώς εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι είναι «βλακώδες και παράλογο» να θεωρείται ύποπτη η Μόσχα για τις διαρροές στους αγωγούς Stream.

«Δεν ήταν ατύχημα, ούτε σύμπτωση. Έχει σχεδιαστεί και μιλάμε για πολύ μεγάλες εκρήξεις» ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Δανίας, Μορτεν Μποντσκοβ.

Δολιοφθορά δείχνουν όλα τα στοιχεία για τη διαρροή  στη Βαλτική καθώς οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις πολύ κοντά στους αγωγούς.  

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται πιθανώς για μια σκόπιμη πράξη. Συνεπώς, πιθανώς πρόκειται για δολιοφθορά» τόνισε η πρωθυπουργός Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Οι αρχικές τους αναφορές δείχνουν ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα επίθεσης ή κάποιου είδους δολιοφθορά» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Τι συμβαίνει με τον Nord Stream; Φουντώνουν τα σενάρια για «σαμποτάζ»

Πάντως οι αναλυτές τονίζουν ότι το γεγονός ότι οι εκρήξεις είναι οριακά έξω από τα χωρικά ύδατα της Δανίας ενισχύει το σενάριο του σαμποτάζ αλλιώς θα επρόκειτο για επίθεση σε νατοϊκό έδαφος.

«Η χρονική στιγμή αυτών των τριών εκρήξεων είναι πολύ σημαντική. Η Ρωσία έχει χάσει  την επιχειρησιακή πρωτοβουλία επί τόπου στην Ουκρανία» είπε ο Ζμπίγκνιου Ράου, υπουργός εξωτερικών Πολωνίας.

Υπ’ ατμόν βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση που δια στόματος Ζοζέπ Μπορέλ τονίζει πως οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση. 

αγωγός

Ζ. Μπορέλ: Σκόπιμη ενέργεια οι διαρροές σε Nord Stream 1 και 2 είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για τις βλάβες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που είχαν ως αποτέλεσμα διαρροές στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, υπογραμμίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει ότι «όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι αυτές οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον είναι ύψιστης προτεραιότητας. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι τυχαία και μας αφορούν όλους».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Δύο σενάρια για τις διαρροές: Δύτες ή υποβρύχια drones;

Η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη Ευρωπαίους ειδικούς θέτει το ερώτημα: «Δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς ή μήπως όλη τη δουλειά την έκαναν υποβρύχια drones;»

«Τεχνικά δεν είναι δύσκολο. Απαιτεί απλώς ένα σκάφος και μερικούς δύτες που ξέρουν πώς να χειρίζονται εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι διαρροές στον αγωγό αερίου είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δεν αμφισβητείται πλέον ότι η διαρροή αερίου ήταν στοχευμένη επίθεση. Για το λόγο αυτό αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί μίλησαν για εσκεμμένη ενέργεια» εξηγεί Ερευνητής στο Βασιλικό Κολέγιο Άμυνας της Δανίας στην Κοπεγχάγη, ο Anders Puck Nielsen στην εφημερίδα Sun για το ενδεχόμενο δύτες να τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς.\

Nord Stream: Μυστηριώδεις διαρροές στον αγωγό - Τα σενάρια που εξετάζονται

Υπάρχει όμως και το σενάριο των υποβρύχιων drones. «Τέτοια drones ελέγχονται εξ αποστάσεως. Κατεβαίνουν και εντοπίζουν ακριβώς πού βρίσκονται οι υποθαλάσσιες γραμμές. Στη συνέχεια τοποθετούν μια βόμβα πάνω ή δίπλα τους εξαφανίζονται και στη συνέχεια μπουμ. Το μόνο πράγμα που περιορίζει τα drones είναι η μακροζωία των μπαταριών» εξηγεί ο Kenneth Øhlenschlæger Buhl από το Τμήμα Στρατηγικής και Επιστήμης Πολέμου στη Νορβηγική Ακαδημία Άμυνας, σύμφωνα με τη δανέζικη εφημερίδα «BT».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top