Nord Stream: Μυστηριώδεις διαρροές στον αγωγό - Τα σενάρια που εξετάζονται

Τι ανακοίνωσαν οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας

Ανησυχία στην Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση / Βίντεο από το δελτίο του Star (8/9)

Οι γερμανικές αρχές επιβεβαίωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι εντόπισαν ξαφνική απώλεια πίεσης και στους δύο κλάδους του αγωγού Nord Stream 1. Αυτό ακολούθησε την είδηση νωρίτερα τη Δευτέρα για διαρροή στον άλλο αγωγό από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, τον Nord Stream 2. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι το Βερολίνο προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, προσθέτοντας: «Προς το παρόν, δε γνωρίζουμε την αιτία της πτώσης της πίεσης».

Φυσικό αέριο: Επιστολή σε Κομισιόν από Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία

Οι γερμανικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας ασχολούνται τώρα με την υπόθεση, αλλά δεν αναμένονται απαντήσεις μέχρι οι ερευνητές να φτάσουν στους υποθαλάσσιους σωλήνες για να δουν τι προκάλεσε τις διαρροές. Το συμπέρασμα είναι ότι υπήρξε επίθεση στην υποδομή, με τους αξιωματούχους να επισημαίνουν την ξαφνική απώλεια πίεσης σε τρεις μεμονωμένους σωλήνες - έναν του Nord Stream 2 και τους δύο του Nord Stream 1. 

Ενεργειακός «πόλεμος»: Κλείνει τη στρόφιγγα του Nord Stream ο Πούτιν

Nord Stream 1 και 2: Τα σενάρια που εξετάζονται

Μια θεωρία είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει ανατινάξει τους αγωγούς για να σπείρει τη διαίρεση μεταξύ των δυτικών συμμάχων και να δημιουργήσει αβεβαιότητα στις αγορές ώστε να ανεβάσει και πάλι τις τιμές του φυσικού αερίου. 

Η είδηση έρχεται μετά τον ισχυρισμό της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα ότι απέτρεψε μια προγραμματισμένη «τρομοκρατική επίθεση» από την Ουκρανία στον αγωγό TurkStream. Παρά την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις αποστολές φυσικού αερίου στη Γερμανία, οι τιμές έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες - κάτι που σαφώς δεν είναι το πώς η Μόσχα είχε σχεδιάσει να εξελιχθούν τα πράγματα. 

Ο Γερμανός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στις προμήθειες φυσικού αερίου, δεδομένου ότι δεν έχει ρέει πλέον αέριο μέσω του Nord Stream 1 από τότε που η Ρωσία σταμάτησε τις παραδόσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά, τα επίπεδα αποθήκευσης συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται γύρω στο 91%, όπως τόνισε. 

Nord Stream

Τι συνέβη με το Nord Stream 2

Μετά την είδηση της πτώσης της πίεσης, οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι εντόπισαν διαρροή φυσικού αερίου σε ύδατα κοντά στη διαδρομή του αγωγού Nord Stream 2. «Η διαρροή είναι επικίνδυνη», ανέφερε η προειδοποίηση για τους ναυτιλλομένους από τη Ναυτιλιακή Αρχή της Δανίας. «Η ναυσιπλοΐα απαγορεύεται», επεσήμαιναν. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον, αλλά μάλλον για τα πλοία που θα μπορούσαν να παγιδευτούν στις φυσαλίδες του αερίου που αναδύονται από τον πυθμένα της θάλασσας μέχρι να αδειάσει ο αγωγός. 

 

 

Ο Nord Stream 2, ο οποίος δεν είναι σε λειτουργία, γέμισε ωστόσο με 117 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου - αξίας 213 εκατομμυρίων ευρώ σε τρέχουσες τιμές - για να ανεβάσει την πίεση του αγωγού στα 300 bar εν αναμονή της άδειας ροής. Η Γερμανία πάγωσε την έγκριση του αγωγού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Μήπως κάποιος αντλεί το φυσικό αέριο; Αυτό είναι απίθανο. Δεδομένου ότι χρειάστηκαν εβδομάδες για να γεμίσει ο αγωγός με αυτή την ποσότητα φυσικού αερίου, η ταχύτητα της πτώσης της πίεσης -σχεδόν εν μία νυκτί- υποδεικνύει μια μεγάλη διαρροή και όχι κάποια προσπάθεια να αποσυρθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που δεν έχουν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

 

Της Μαρίας Ψαρά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top