Ιράν: «Η Μαχσά πέθανε από βίαιο χτύπημα στο κεφάλι. Τη χτύπησαν με γκλομπ»

«Θα την πάμε στο τμήμα να της μάθουμε πώς να ντύνεται»

Νέα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου της Μαχσά Αμινί στο Ιράν από την αστυνομία «ηθών» έρχονται στο φως, 12 ημέρες μετά την έναρξη των μαζικών εξεγέρσεων στη χώρα. Σύμφωνα με όσα είπε ο ξάδελφος του θύματος, η κοπέλα πέθανε έπειτα από ένα βίαιο χτύπημα στο κεφάλι.

«Μας απειλούν ότι θα μας βιάσουν» - Μαρτυρίες από διαδηλώτριες στο Ιράν

Η 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής βρισκόταν στην Τεχεράνη, όπου επισκεπτόταν συγγενείς της μαζί με τους γονείς και τον 17χρονο αδελφό της πριν ξεκινήσει τις πανεπιστημιακές της σπουδές στην επαρχία του δυτικού Αζερμπαϊτζάν, στο βορειοδυτικό Ιράν, όταν ο δρόμος της διασταυρώθηκε με εκείνον της αστυνομίας ηθών στις 13 Σεπτεμβρίου, όπως είπε στο AFP ο 34χρονος ξάδελφός της Ερφάν Σαλίχ Μορτεζαΐ.

Ιράν: Σκότωσαν με έξι σφαίρες τη Χαντίς, το «κορίτσι με την αλογοουρά»

«Ο θάνατος της Τζίνα άνοιξε τις πύλες της λαϊκής οργής», είπε ο ξάδελφός της, χρησιμοποιώντας το κουρδικό όνομα της Αμινί και αναφερόμενος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που προκάλεσε ο θάνατός της.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, η μητέρα της είπε στο ξάδελφό της τι συνέβη όταν συνελήφθη η 22χρονη, όπως περιέγραψε ο Μορτεζαΐ.

Μαχσά Αμινι

Ιράν: «Θα τη διδάξουμε πώς να φοράει το χιτζάμπ»

Στις 13 Σεπτεμβρίου η Αμινί, ο αδελφός της και γυναίκες συγγενείς τους είχαν πάει βόλτα στην πρωτεύουσα.

Εξερχόμενοι από τον σταθμό Χαγκανό του μετρό, η αστυνομία ηθών τους σταμάτησε και συνέλαβε την Τζίνα και τους συγγενείς της, είπε ο Μορτεζαΐ.

Όπως περιέγραψε ο Μορτεζαΐ,  αδελφός της Αμινί προσπάθησε να πει στην αστυνομία ότι (η οικογένεια) βρισκόταν στην Τεχεράνη για πρώτη φορά και δε γνώριζε τις τοπικές παραδόσεις. Οι εκκλήσεις του, όμως, έπεσαν στο κενό.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας του απάντησε «Θα την πάμε στο τμήμα να της εμφυσήσουμε τους κανόνες και να τη διδάξουμε πώς να φοράει το χιτζάμπ και πώς να ντύνεται», σύμφωνα με τον Μορτεζαΐ, ο οποίος τόνισε πως η Αμινί ήταν ντυμένη φυσιολογικά, όπως όλες οι γυναίκες στο Ιράν και φορούσε το χιτζάμπ.

Μαχσά Αμινί 2

Ιράν: «Τη χτύπησαν με γκλομπ στο κεφάλι»

Οι αστυνομικοί χτύπησαν την Τζίνα μπροστά στον αδελφό της. Τη χαστούκισαν, τη χτύπησαν στα χέρια και τα πόδια με ένα γκλομπ και ψέκασαν στο πρόσωπο του αδελφού της σπρέι πιπεριού, όπως περιέγραψε ο ξάδελφός της.

Η Τζίνα και οι συγγενείς της υποχρεώθηκαν να μπουν μέσα στο φορτηγάκι της αστυνομίας ηθών και μεταφέρθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα στην οδό Βεζαράτ.

Ο ξυλοδαρμός συνεχίστηκε και στη διαδρομή. Όταν τη χτύπησαν στο κεφάλι με το γκλομπ έχασε τις αισθήσεις της, με έναν από τους αστυνομικούς να σχολιάζει ότι το κορίτσι προσποιείται.

Μετά την έλευσή τους, πέρασε τουλάχιστον 1,5 ώρα μέχρι να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Τεχεράνης, παρά τις εκκλήσεις των συγγενών της, είπε ο Μορτεζαΐ. Έπειτα από τρεις ημέρες σε κώμα, κατέληξε.

Mahsa Amini

Ιράν: «Πέθανε από βίαιο χτύπημα στο κεφάλι»

Η μητέρα της Αμινί είπε ότι οι γιατροί στο νοσοκομείο ενημέρωσαν την οικογένεια πως η κόρη τους είχε δεχτεί ένα βίαιο χτύπημα στο κεφάλι, σύμφωνα με τον Μορτεζαΐ.

Οι ιρανικές αρχές μέχρι σήμερα αρνούνται κάθε ανάμειξη στον θάνατό της.

«Αυτό που συμβαίνει στο Κουρδιστάν και παντού αλλού στο Ιράν είναι λαϊκή οργή εναντίον του καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατά της δικτατορίας», υπογράμμισε ο Μορτεζαΐ.

Ιράν: Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις για τη Μαχσά

Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars αναφέρει περίπου 60.

Οι αρχές είπαν τη Δευτέρα ότι προέβησαν σε περισσότερες από 1.200 συλλήψεις.

Αυτή τη φορά οι γυναίκες προπορεύονται και λαμβάνουν ενεργά μέρος στις διαδηλώσεις. «Οι γυναίκες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις θαρραλέα και βγαίνουν στους δρόμους μέρα-νύχτα. Εμείς, οι νέοι γνωρίζουμε ότι αν καταρρεύσει αυτό το καθεστώς μας περιμένει μια καλύτερη ζωή», κατέληξε ο Μορτεζαΐ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top