Βασίλισσα Ελισάβετ: Το αστρονομικό ποσό που κόστισε η κηδεία της

Το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός όλων των εποχών με ρεκόρ τηλεθέασης

Τέσσερα δισεκατομμύρια τηλεθεατές από κάθε γωνιά της γης παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, με το ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα να σπάει οποιοδήποτε ιστορικό προηγούμενο.

Πρόκειται έτσι για το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός όλων των εποχών, ενώ σε 2 εκατ. περίπου υπολογίζονται οι Βρετανοί που βρέθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου

Το κόστος της τελετής, στην οποία παρέστησαν 2.000 επίσημοι προσκεκλημένοι, εκτιμάται ότι άγγιξε κατ’ ελάχιστον τα 7,5 εκατ.  δολάρια. 

κηδεία Ελισάβετ Κάρολος

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ εκτιμάται ότι κόστισε κατ' ελάχιστον 7,5 εκατ. δολάρια

Περίπου 10.000 αστυνομικοί βρέθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου για τη φρούρηση και την ομαλή διεξαγωγή του αποχαιρετισμού στη βασίλισσα.

Είναι η πρώτη κηδεία που διοργανώθηκε στη σύγχρονη Βρετανία από το κράτος μετά το 1965, οπότε κι είχε τελεστεί δημοσία δαπάνη η κηδεία του Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Πριν από αυτόν, η πιο μεγαλοπρεπής κηδεία ήταν εκείνη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄, πατέρα της Ελισάβετ, το 1952.

κόσμος κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ

Εκτιμάται ότι την τελετή της κηδείας παρακολούθησαν 4,1 δισεκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως

Και μπορεί το κόστος της κηδείας της μακροβιότερης μονάρχη να φαντάζει αστρονομικό, ωστόσο ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προβολή της Βρετανίας σε όλον τον κόσμο αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη. 

Άλλωστε η βασιλική οικογένεια και το παλάτι προσέλκυε πάντα τους τουρίστες στη Μεγάλη Βρετανία. 

κηδεία Ελισάβετ

Οι προσκεκλημένοι στην κηδεία ήταν 2.000

Με την κηδεία της, όμως, η Ελισάβετ κατάφερε και μετά τον θάνατό της, να αποδείξει πως η ίδια συμβόλιζε την αίγλη και τη μεγαλοπρέπεια του βρετανικού στέμματος, αφού προσέλκυσε χιλιάδες ανθρώπους που απότισαν φόρο τιμής στη σορό της κι «έσπασε» κάθε ρεκόρ τηλεθέασης. 

Η τηλεθέαση της τελετής της κηδείας της εκτιμάται ότι ξεπέρασε ακόμα κι αυτή της τελετής αποχαιρετισμού της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, που είχαν παρακολουθήσει 2,5 δις τηλεθεατές αλλά και τη νίκη της εθνικής Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966.

Βασίλισσα Ελισάβετ: 2.000 προσκεκλημένοι την αποχαιρέτησαν

Χθες, περίπου 100 ηγέτες κρατών παραβρέθηκαν στην τελετή της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ. Μεταξύ αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του, ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, κ.α. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

βασιλική οικογένεια

Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας αποχαιρέτησε χθες για τελευταία φορά τη βασίλισσα Ελισάβετ

Στην τελετή παραβρέθηκαν εν ενεργεία και πρώην πολιτικοί της Βρετανίας, προεξαρχούσης της πρωθυπουργού, Λιζ Τρας. 

κηδεία Ελισάβετ

Εκτιμάται ότι η κηδεία της Ελισάβετ ξεπέρασε σε τηλεθέαση και την τελετή αποχαιρετισμού της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Ισχυρή ήταν και η παρουσία εκπροσώπων βασιλικών οικογενειών όλου του κόσμου. Ανάμεσά τους μέλη των βασιλικών οίκων της Δανιμαρκίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Μαλαισίας και της Ιορδανίας. 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στη βασιλική κρύπτη στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου η τελευταία της κατοικία

Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας, το φέρετρο της Βασίλισσας μεταφέρθηκε, με τις μέγιστες τιμές στο ναό του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου κι ετάφη δίπλα στον σύζυγό της, Πρίγκιπα Φίλιππο, τους γονείς της, Βασιλέα Γεώργιο ΣΤ' και τη βασιλομήτορα Ελισάβετ, καθώς και την αδελφή της, Πριγκίπισσα Μαργαρίτα. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top