Γυναίκα που μπορεί να «μυρίσει» το Πάρκινσον βοήθησε στη δημιουργία τεστ

Νέο απλό τεστ για την ανίχνευση της νόσου

Γυναίκα που μπορεί να «μυρίσει» το Πάρκινσον βοήθησε στη δημιουργία τεστ

Επιστήμονες κατάφεραν να αξιοποιήσουν το γεγονός πως μία γυναίκα έχει υπερευαίσθητη την αίσθηση της όσφρησης ώστε να δημιουργήσουν ένα τεστ ανίχνευσης της νόσου του Πάρκινσον σε ανθρώπους.

Η 72χρονη γυναίκα από το Περθ της Σκωτίας έχει μια σπάνια πάθηση η οποία επηρεάζει την αίσθηση της όσφρησης αυξάνοντάς την σημαντικά.

Η γυναίκα κατάφερε να αντιληφθεί πως η μυρωδιά του συζύγου της διαφοροποιήθηκε όταν αυτός ήταν 33, 12 χρόνια προτού να διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Με Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον κινδυνεύουν όσοι νόσησαν από κορωνοϊό

Επιστήμονες αποφάσισαν να ερευνήσουν περαιτέρω ώστε να δουν αν θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις «δυνάμεις» της 72χρονης για την ανίχνευση της νόσου.

Χρόνια αργότερα, ακαδημαϊκοί στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ έχουν δημιουργήσει ένα τεστ με το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί η ασθένεια σε ανθρώπους απλά με ένα δείγμα δερματικού ιστού που λαμβάνεται από το πίσω μέρος του λαιμού.

Οι αναλυτές εξετάζουν το δείγμα για να να εντοπίσουν κύτταρα που συνδέονται με την ασθένεια ώστε να συμβάλλουν στη διάγνωση της νόσου σε ασθενή.

Το νέο τεστ είναι ακόμα στη φάση των ερευνών ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος ανίχνευσης της νόσου και η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα του ασθενούς και στο ιατρικό του ιστορικό.

Το μοναδικό Ειδικό Ιατρείο Μνήμης, Άνοιας και Πάρκινσον μέσω τηλεϊατρικής

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η αλλαγή στην οσμή ενός ασθενούς μπορεί να προέρχεται από μια χημική αλλαγή στο σμήγμα του δέρματος.

Στην αρχική τους έρευνα ζήτησαν από την 72χρονη να μυρίσει μπλούζες από ανθρώπους που έπασχαν από τη νόσο αλλά και από ανθρώπους που ήταν καλά στην υγεία τους.

Η γυναίκα όχι μόνο κατάφερε να εντοπίσει με την όσφρησή της τις μπλούζες των ασθενών αλλά ανέφερε πως η μπλούζα ενός ανθρώπου που δεν είχε Πάρκινσον μύριζε σαν την ασθένεια.

Οχτώ μήνες μετά ο άνθρωπος αυτός διαγνώστηκε με Πάρκινσον.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top