Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ μετά την έρευνα στο σπίτι του Τραμπ

Πελόζι: «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου»

Πρώτο βήμα προς την προσαγωγή του σε δίκη για τους μεν, «πολιτικός διωγμός» για τους δε: Η έρευνα του FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ επιδείνωσε τον βαθύ διχασμό στις ΗΠΑ, την ώρα που ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος φλερτάρει ολοένα και πιο ανοιχτά με την πιθανότητα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. 

Ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση στο ερώτημα τί αφορούσε η έρευνα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Τις κούτες που πήρε μαζί του ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021; Τις ευθύνες του για την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο; Τις υποθέσεις οικονομικής απάτης για τις οποίες διενεργείται έρευνα σε βάρος του Trump Organization, του επιχειρηματικού ομίλου του, στη Νέα Υόρκη;

Έρευνα του FBI στο σπίτι του Τραμπ

Οργή Τραμπ για την έρευνα στο σπίτι του / AP Images

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας δε θέλησε να κάνει κανένα απολύτως σχόλιο, σε επικοινωνία που είχε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Τραμπ, ο οποίος διατρανώνει την αθωότητά του για όλες αυτές τις υποθέσεις και μιλά για κυνήγι μαγισσών, κατήγγειλε σε οξύ τόνο την έρευνα, στην οποία δεν ήταν παρών, με μακροσκελή ανακοίνωσή του.

Ντόναλντ Τραμπ: Έφοδος του FBI στην έπαυλή του στη Φλόριντα

«Το έθνος μας ζει μαύρες μέρες, η έρευνα των ομοσπονδιακών αστυνομικών στην κατοικία μου δεν ήταν ούτε απαραίτητη, ούτε προσήκουσα», είπε. 

Νάνσι Πελόζι: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου»

«Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου ακόμα κι αν ήταν πρόεδρος», αντέτεινε χθες μιλώντας στο NBC η Νάνσι Πελόζι, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία, όπως και πολλοί άλλοι της παράταξής της, καλεί εδώ και χρόνια να λογοδοτήσει ο μεγιστάνας των ακινήτων.

Στο μεταξύ, την επομένη της εφόδου του FBI στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Σκοτ Πέρι, ανακοίνωσε, ότι πράκτορες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας προχώρησαν στην κατάσχεση του κινητού του τηλεφώνου, χωρίς να γνωρίζει γιατί.

«Χθες το πρωί, καθώς ταξίδευα με την οικογένειά μου, τρεις πράκτορες του FBI με πλησίασαν και μου άρπαξαν το κινητό μου τηλέφωνο», είπε στο Fox News, καταγγέλλοντας πρακτικές «αντάξιες μπανανίας».

Η κλιμάκωση μοιάζει να ενισχύει την επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ στη Ρεπουμπλικανική παράταξη, που συσπειρώθηκε γύρω από τον επιχειρηματία.

ΗΠΑ: «Εμφύλιος πόλεμος» 

Λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκε η έρευνα, ομάδα οπαδών του Τραμπ συγκεντρώθηκε μπροστά στο πολυτελές οίκημα του μεγιστάνα για να εκφράσει την οργή του.

Πολλά μέλη της κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Ο Μπάιντεν δεν είναι δικός μου πρόεδρος», υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά πως, ενάμιση χρόνο μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν πεπεισμένοι πως η έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 ήταν το αποτέλεσμα «κλοπής».

Επίθεση στο Καπιτώλιο: Ο γιος του Τραμπ κατέθεσε σε εξεταστική επιτροπή

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι οπαδοί του Τραμπ αξίωναν χθες «διαζύγιο» από την κυβέρνηση μιας χώρας, στην οποία ο διχασμός είναι πλέον τόσο μεγάλος που φαντάζει αδύνατο να γεφυρωθεί.

«Αυτά γίνονται σε μια χώρα σε εμφύλιο πόλεμο», είπε η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, βουλεύτρια που εκπροσωπεί την Τζόρτζια, αξιώνοντας μεταξύ άλλων να διαλυθεί το FBI. «Ο πολιτικός διωγμός πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, που αναγγέλλονται εξαιρετικά επικίνδυνες για την παράταξη του Τζο Μπάιντεν.

Εφαλτήριο για το 2024;

Καταγγέλλοντας την «αφόρητη εργαλειοποίηση για πολιτικούς σκοπούς του υπουργείου Δικαιοσύνης», ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του GOP στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, υποσχέθηκε έρευνα για τη λειτουργία του, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν την εξουσία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, διέψευσε χθες ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την έρευνα στο σπίτι του πρώην αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν πολύ ξεκάθαρος, πριν εκλεγεί και μετά την έναρξη της θητείας του, για το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διενεργεί τις έρευνές του με ανεξάρτητο τρόπο. Πιστεύει στο κράτος δικαίου», είπε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα μπορούσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για νέα θητεία ανά πάσα στιγμή, άδραξε την ευκαιρία για να απευθύνει νέα έκκληση στη γενναιοδωρία των οπαδών του.

«Δεν είναι απλώς το σπίτι μου που υπέστη επίθεση - είναι το σπίτι κάθε πατριώτη Αμερικανού, για τον οποίο αγωνίζομαι», ανέφερε σε μήνυμα προς τους υποστηρικτές του, ζητώντας δωρεές 5 ως 5.000 δολαρίων για να διεξαγάγει τη μάχη εναντίον του «κυνηγιού μαγισσών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top