Ο Μπάιντεν επικύρωσε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα μας διχάσει, παίρνει τώρα αυτό που δεν ήθελε»

Βίντεο του AP με στιγμιότυπα από τον Λευκό Οίκο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε χθες την επικύρωση από τις ΗΠΑ της εισδοχής της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, με στόχο τη διεύρυνση της συμμαχίας, μια απόφαση που λήφθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα είναι ισχυροί, αξιόπιστοι σύμμαχοι με μεγάλες δυνατότητες στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στον Λευκό Οίκο.

Φινλανδία Σουηδία ΝΑΤΟ

Λευκός Οίκος: Έπεσαν οι υπογραφές για την επικύρωση από τις ΗΠΑ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ / AP Images

Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε την περασμένη Τετάρτη με μεγάλη πλειοψηφία τα πρωτόκολλα εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ατλαντική συμμαχία. Απαιτείται να εγκριθούν από όλα τα κράτη - μέλη, ώστε οι δύο χώρες να ενταχθούν.

Ο Τζο Μπάιντεν εξαρχής χαρακτήριζε την αποκατάσταση των διατλαντικών σχέσεων προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του. «Το NATO αποτελεί μέρος των θεμελίων της ασφάλειας των ΗΠΑ», θύμισε χθες.

Εξήρε ταυτόχρονα το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν «ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς» και ένοπλες δυνάμεις που θα ενισχύσουν τη συμμαχία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο και με τη Σουηδή πρωθυπουργό Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον και τους συνεχάρη για το νέο βήμα στη διαδικασία εισδοχής τους.

Τα πρωτόκολλα εισδοχής έχουν επικυρωθεί από 23 κράτη μέλη του NATO, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική συνέλευσή του. Το σημαντικότερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η Τουρκία, καθώς η Άγκυρα προσάπτει, πρωτίστως στη Στοκχόλμη αλλά και στο Ελσίνκι, ότι προστατεύουν μέλη του αυτονομιστικού ένοπλου κουρδικού κινήματος «Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν» (PKK) και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Διατάσσοντας την εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, «έκανε κομμάτια την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ο Πούτιν νόμιζε ότι μπορούσε να μας διχάσει. Αντίθετα, παίρνει τώρα αυτό ακριβώς που δεν ήθελε».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top